Studeren in Engeland
Jij wilt graag studeren in Engeland. Maar is dat wel echt zo’n goed idee?
Studeren in Engeland is namelijk best wel duur. Wist je bijvoorbeeld dat:
De cijfers
- Het collegegeld in Engeland kan oplopen tot maximaal 10.000 euro per jaar
- Kamers kosten in Engeland gemiddeld 700 euro per maand, oftewel 8.400 euro per jaar.
Om te studeren in Engeland ben je dus al sowieso ruim 18.000 euro per jaar kwijt. Als klap op de vuurpijl zullen hierbij door de Brexit de collegegelden waarschijnlijk alleen maar hoger worden.
Gelukkig kun je in de meeste gevallen wel het Nederlandse leenstelsel meenemen naar Engeland zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen (meer hierover lees je hier). Daarnaast zijn er ook nog beurzen waar je in Engeland aanspraak op kan maken.
Studeren in Engeland is dus over het algemeen veel duurder dan in Nederland, echter nog steeds veel goedkoper dan studeren in Amerika. Dit terwijl een studie in Engeland (afhankelijk van de universiteit) net zo goed op je CV staat als een studie in Amerika.
Kortom: Misschien is studeren in Engeland nog geeneens zo’n slecht idee.
Hoe zit het dan met huisvesting in Engeland?
Allemaal leuk en aardig dat studeren in Engeland. Maar hoe zit dit dan met de huisvesting? Je bent namelijk ver weg van huis en je moet ook ergens gaan wonen. Hoe is dat dan geregeld in Engeland?
Vele universiteiten hebben kamers gereserveerd voor internationale studenten, maar ze kunnen je ook helpen met het vinden van zelfstandige huisvesting. Het leven in Engeland is duurder dan in Nederland. De lonen zijn hoger, maar ook de kosten om te leven. Je zou daarom kunnen overwegen om samen te gaan wonen met andere huisgenoten of bij een te gaan wonen bij een gastgezin.
Je kan denken aan maandelijkse kosten tussen de € 900,- en € 1150,- naast collegegeld om rond te komen. Denk ook hierbij aan dat wonen in Londen andere kosten met zich meebrengt dan wonen in een dorpje op het platteland.
Waarom zou je dan in Engeland willen studeren als het zo duur is?
Het niveau van onderwijs ligt over het algemeen hoger in Engeland. In de lijst van beste universiteiten domineert Engeland (en Amerika). De kwaliteit van het onderwijs is dus (vooral bij de bekendere universiteiten) beter. Omdat dit algemeen bekend is, staat een studie in Engeland goed op je CV en geeft het aan dat je de Engelse taal goed beheerst. Dit ligt uiteraard wel aan waar je gestudeerd hebt. Oxford of Cambridge openen vele deuren voor je, maar als de school niet bekend is, zal het niet hetzelfde effect hebben. Natuurlijk ga je er voor jezelf wel veel uithalen, want je leert veel internationale mensen kennen. Het blijft altijd een unieke ervaring.
In Engeland gaan ze een stapje verder dan in Nederland (en ligt nog verder af van de cultuur van België). Het onderwijssysteem in Engeland wordt getypeerd door het aanmoedigen van het stellen van vragen, debatteren en eigen ideeën opperen. Ze lopen vaak voor op methoden en technieken om hun onderwijs te verbeteren. Daarbij heb je veel keuzevrijheid.
Is de toelating in Engeland niet streng?
Ook dit klopt, bij de hoog aangeschreven universiteiten.
Je snapt vast wel dat de meest bekende universiteiten in Engeland strengere toelatingseisen hebben dan minder bekende. Denk aan Cambridge en Oxford. Cambridge vraagt om je VWO diploma met een afgerond gemiddeld cijfer van minimaal een 8. Ook vragen ze voor 1 of 2 studie relevante vakken minimaal een 9. Oxford is nog strenger en vraagt minimaal een 8 gemiddeld bij elke vak op het VWO. Concreet betekent dit dat je cum laude op het VWO moet zijn afgestudeerd om in aanmerking te komen voor een studie op Oxford.
Daarnaast stellen ze taaleisen aan je vaardigheid in het Engels. Hier leer je er meer specifieke informatie over.
Het is niet ongewoon dat ze nog extra aanvullende eisen hebben aan internationale studenten. Dit verschilt per school en studie.
Hoe meld ik me aan voor een studie in Engeland?
Dat kan je doen bij Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Voor een kleine vergoeding regelen zij je aanmelding. Je kan je tot 5 verschillende ‘courses’ aanmelden. Net als in Nederland kennen ze het inzetten van een selectieprocedure, waarvoor je een ‘personal statement’ schrijft en referenties opvraagt.
Weet wel dat je in the UK eerder moet aanmelden voor een opleiding dan in Nederland:
- Oktober: Voor opleidingen bij de welbekende universiteiten Oxford en Cambridge
- Oktober: Voor opleidingen in geneeskunde, diergeneeskunde of tandheelkunde
- 15 januari: de ‘on time’ deadline voor de meeste ‘undergraduate courses’
- Maart: Voor de creatieve studies
- 30 juni: de einddeadline voor de meeste ‘undergraduate courses’.
Het motto is: hoe eerder, hoe beter!
Achtergrond informatie
Goed, als je wilt studeren in Engeland, is het mijn mening dat je dan ook wat meer leert over hoe het onderwijs is geregeld daar. Daarom krijg je van mij een portie achtergrond informatie.
MBO opleiding in Engeland
In Engeland kennen ze, net als in Nederland, het systeem van MBO, HBO en WO (bachelor/master). Het MBO noemen ze het ‘further education’. MBO niveau 3 noemen ze BTEC Level 3 Diploma en MBO niveau 4 ‘BTEC Level 3 Extended Diploma’.
Wat wel verschilt, is dat ze in Engeland geen aparte hogescholen of universiteiten hebben. Een onderwijsinstelling kan beide bieden.
HBO Opleiding in Engeland
Een HBO opleiding noemen ze in Engeland een ” Degree/Non-Degree Education”:
- Degree opleidingen
- Non-degree opleidingen. Hiermee behalen ze een erkend getuigschrift van specifieke beroepsinstanties, een voorbeeld is Edexcel. Soms bieden universiteiten deze kwalificaties aan, maar vaak wordt het verzorgd door particuliere onderwijsinstellingen.
Deze opleidingen zijn praktisch van aard, net als in Nederland. Uitgebreide informatie over de hbo opleidingen in Engeland vind je hier nog meer.
Bachelor/Master in Engeland
Een bachelor noemen ze in Engeland een Undergrate degree. Over een Undergrate degree doet er vaak 3 jaar (soms 4 als er een stage in zit). De opleidingen richting geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en architectuur duren 5 tot 6 jaar. Wanneer je niet het hele programma kan/wilt afmaken, krijg je een certificaat of diploma voor de wel behaalde credits.
Een postgraduate opleiding kan je vergelijken met een masteropleiding.
Er zijn twee soorten masteropleidingen:
- De ‘gewone’ master
Deze duurt meestal 1 (kalender)jaar. Er zijn ‘Masters by instruction’ die gebaseerd zijn op het volgen van onderwijs. Er zijn ook ‘Masters bij research’ die gebaseerd zijn op onderzoek en het schrijven van een scriptie daarover. Deze verdeling kennen we ook in Nederland.
- Master of Philosophy
Deze duurt 2 jaar en er wordt vooral onderzoek verricht en weinig tot geen onderwijs gevolgd. Het is een hoger niveau dan de zojuist genoemde mastergraad. Je zou denken dat je hiermee een studie volgt in de richting van filosofie, maar dat is niet waar. Het is een master gebaseerd op het verrichten van onderzoek en heeft een hoger niveau dan de normale onderzoeksmasters.
Integrated masters
Er is trouwens een uitzondering: In Engeland hebben ze technisch gespecialiseerde masters van 4 jaar die direct gestart kunnen worden na het afronden van de middelbare school. Je slaat hiermee de bachelor over. Deze masters heten integrated masters.
Honours programma
In Nederland betekent een honours programma dat je iets extra’s hebt gedaan of met lof bent afgestudeerd. In Engeland zit het net wat anders.
Een honours programma is een bacheloropleiding die een zwaardere studiebelasting en meer examens heeft dan de ’ordinary programma’s’, maar wel even lang duren. Alleen honours programma’s bieden toegang tot een master opleiding. Met een ‘ordinary bachelor degree’ kan je niet verder studeren.
Maar natuurlijk hebben de Engelse wel namen voor studenten die beter presteren dan anderen. Wij geven dit vooral aan door op een diploma bijvoorbeeld ‘cum laude afgestudeerd’ te zetten. Zij werken met een class, gebaseerd op het behaalde gemiddelde:
- First class: 70% of hoger,
- Upper second class: 60-70%,
- Lower second class: 50-60%,
- Third class: 40-50%.
Binnen het Honours programma wordt er onderscheid gemaakt tussen de prestaties van de studenten.
Promotietraject
Na een mastergraad kunnen studenten toegang krijgen tot een promotietraject van 2 a 3 jaar. Dit kennen we ook in Nederland.
Meer vragen? Laat het weten
Mogelijk dat jij nog met meer vragen zit na het lezen van deze column over het studeren in Engeland. Laat het hieronder dan weten en wij beantwoorden graag al jouw vragen!
Jul 30, 2018 @ 20:30:09
Een toevoeging op het artikel door een nieuwsbericht van DUO dat vandaag uitkwam.
Regel je lening bij DUO voor een buitenlandse studie echt op tijd, want rond de zomervakantie zijn er altijd lange wachttijden!
https://nos.nl/l/2243881
Apr 24, 2019 @ 07:25:07
Mijn naam is Annabel en ik zou u graag een paar vragen willen stellen over een opleiding doen in Engeland.
Vorig jaar heb ik mijn Havo diploma gehaald, en werk op dit moment in Oostenrijk. Ik heb mij op dit moment ingeschreven in bij het NHL Stenden in Leeuwarden voor de studie ´European Studies`, maar toch ga ik het liefst mijn opleiding doen in Engeland.
Nu heb ik al veel opgezocht hierover en hoe ik dat regelen kan, maar tot nu toe is het mijn nog niet helemaal gelukt duidelijke informatie hierover te vinden, dat mij kan helpen.
Ik zou graag willen weten of het nog mogelijk is voor om mij nu nog aan te melden, hoe ik dat dan kan doen en hoe ik dat kan regelen met kosten etc.
Apr 24, 2019 @ 16:29:05
Goedenavond Annabel,
Bedankt voor je vraag.
Ik heb voor je op het internet gezocht en deze link gaf veel antwoorden op je vragen: https://www.wilweg.nl/landen/verenigd-koninkrijk/studie-in-het-verenigd-koninkrijk/toelating
Dus ik denk dat je daar goed mee uit de voeten kan!
Groet, Judith van KeuzeSprong
May 04, 2019 @ 21:45:12
Mijn naam is Emma,
Dit jaar ga ik mijn diploma halen voor HAVO, en wil geneeskunde doen in de UK. Het is mij nog niet duidelijk geworden of je met een HAVO diploma geneeskunde mag doen in Engeland. In Nederland is dat natuurlijk niet mogelijk en moet je VWO hebben gedaan.
Op de site van St. George’s University of London staat niet heel duidelijk wat nou de toelatingseisen zijn.
Zou u mij kunnen helpen met het vinden van de daadwerkelijke toelatingseisen voor Geneeskunde in London?
Groet, Emma
May 09, 2019 @ 09:46:06
Dag Emma,
Met havo is het niet mogelijk om de studie Geneeskunde te studeren in Engeland.
Een hbo propedeuse geeft je wel een kans.
Per universiteit bepalen ze waarop ze je toelaten.
Deze webpagina geeft er aanvullende informatie over: https://www.wilweg.nl/landen/verenigd-koninkrijk/studie-in-het-verenigd-koninkrijk/toelating
Groet, Judith van KeuzeSprong
Oct 28, 2019 @ 14:24:46
Mijn naam is Maya, en ik had een paar vragen over m’n opleiding in Engeland.
Wanneer ik mijn havo-diploma heb gehaald wil ik graag literatuur studeren, alleen heb ik in Nederland jammer genoeg geen passende Hbo-opleidingen gevonden.
Nu heb ik al veel opgezocht hierover en vroeg ik me af of het mogelijk is om English Literature te studeren in Engeland met een havo-diploma.
Groet,
Maya
Oct 29, 2019 @ 15:17:55
Dag Maya,
Dan zou een Your-O heel erg passend voor je zijn.
Dat is een foundation year wat je kan vergelijken met het behalen van je HBO Propedeuse.
Zonder dat word je niet toegelaten aan een Engelse universiteit op WO niveau te studeren. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nov 20, 2019 @ 11:39:54
Hallo,
Hoe vind ik een mbo opleiding in Engeland
Nov 22, 2019 @ 07:36:36
Goedemorgen Anoniempje!
Een mbo opleiding bestaat niet in Amerika.
In Amerika gaan ze vaak tot hun 18e naar High school. Erna kan je gaan werken of naar de hogeschool of universiteit.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Dec 21, 2020 @ 11:28:40
Dat is nonsense. Allereerst word er gevraagd naar Engeland – niet Amerika. Een mbo diploma in Engeland is een BTEC. In Amerika is een mbo diploma gelijk aan een trade school.
Nov 25, 2019 @ 19:02:42
Hey
Ik vind het systeem van engeland een beetje ingewikkeld om te begrijpen. Dit jaar ga ik mijn havo (e&m) diploma behalen. Hierna zou ik dan software engineering of business it (of iets met ict) willen volgen in Engeland. Mijn vraag is dan natuurlijk, wat is mijn havo (E&M) diploma waard, wat voor studie kan ik met dit verder volgen in engeland (waar ik begin) en hoelang dit duurt. In nederland is het namelijk na havo dus HBO is dat dan in engeland bachelors?
(Als u misschien ook wat extra linkjes heeft waar ik uitgebreider informatie op kan vinden zou het natuurlijk mooi zijn).
Nov 27, 2019 @ 08:26:09
Goedemorgen,
Dat begrijp ik best, het is ook een ander onderwijssysteem dan we in Nederland hebben.
Het HBO zoals we hier hebben, is niet zoals het in Engeland is.
Deze link gaat je veel vertellen over de verschillen: https://www.nuffic.nl/onderwerpen/onderwijs-en-diplomas-verenigd-koninkrijk/#
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Apr 04, 2020 @ 10:23:03
Goeiemorgen
Ik heb een vraagje kan ik met een bachelor in De verpleegkundige naar geneeskunde stappen in Engeland wel van nul beginnen maar is het toelaatbaar om opleiding geneeskunde te volgen met bachelor verpleegkundige?
Dankjee
Apr 06, 2020 @ 16:40:02
Hoi Lina,
Wat tof dat je in Engeland wil gaan studeren zeg! Spannend.
Het hoger onderwijs systeem van Engeland lijkt aardig op die van Nederland, wat je kans op toelating vergroot.
Wel kan het zijn dat ze aanvullende eisen aan je stellen.
Cijfers vinden ze in Engeland belangrijk, dus daar gaan ze streng naar kijken.
Hier vind je meer info: https://www.wilweg.nl/landen/verenigd-koninkrijk/studie-in-het-verenigd-koninkrijk/toelating
Groet, Judith van KeuzeSprong
Apr 16, 2020 @ 01:58:58
Goede avonde
Mijn laatste vraag wou ik graag weten of ik met bachelor diploma in vpk kan ik beginnen aan geneeskunde of moet ik eerst aso of vwo diploma hebben want ik heb ook ervaring
Alvast bedankt
Mvg Oumaima el adli
Apr 16, 2020 @ 08:42:12
Hoi Lina,
Begrijp ik het goed dat je nu in België studeert/woont?
De overstap van België naar Engeland is voor mij een heel stuk onbekender, dus dat raad ik je aan om bij je hogeschool na te vragen.
Wat bedoel je met vpk?
Ik wil namelijk niet verkeerde informatie aan je geven.
Zoals ik eerder aangaf lijkt het stelsel van Nederland op die van Engeland. Die van België niet.
Als je een bachelor diploma op zak hebt, ben je zeker toelaatbaar in Engeland voor Geneeskunde.
Ook had ik vermeld dat elke universiteit andere aanvullende eisen kan stellen boven je diploma.
Uiteraard moet je niveau van Engels getoetst worden en mogelijk ook specifieke kennis.
In de link in mijn vorige comment staat hier meer informatie over Lina.
Groet, Judith van KeuzeSprong
J
Apr 16, 2020 @ 09:52:14
Beste
Het klopt ik woon en ik studeer in België.
Met vpk bedoel ik bachelor in de verpleegkundige van 4 jaar dus het is toelaatbaar?
Mvg lina
Apr 16, 2020 @ 18:12:58
Goedenavond Lina,
Mijn antwoord op je vraag staat in mijn vorige comment. Komt deze goed door?
In de basis ben je toelaatbaar, maar elke universiteit heeft het recht om aanvullende eisen te stellen.
Het hangt er dus vanaf welke uni in Engeland je op het oog hebt. Dat is op hun website te vinden.
Ze willen namelijk zekerheid hebben over jouw slagingskansen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Apr 14, 2020 @ 10:39:13
Goeiemiddag,
Hoe ver kan ik komen met een propedeuse in international and european law in engeland? Ik ben bang dat ik heel veel moeite ga hebben met het afmaken van mijn studie hier in nederland vanwege het leersysteem op mijn hbo studie. Ik zou graag willen weten wat voor opties ik nog meer heb.
Alvast bedankt!
Apr 15, 2020 @ 10:41:29
Dag SR,
Om goed antwoord te kunnen geven op jouw vraag, heb ik meer info nodig.
Wat bedoel je met dat je door het leersysteem op je hbo studie denkt lastig de studie af te maken?
Wat denk je in Engeland te halen, want anders is dan in Nederland?
En wil je dan ook iets in de Rechten in Engeland studeren?
Ik hoor graag van je.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Apr 21, 2020 @ 13:33:55
goedemiddag,
Ik studeer momenteel latijn-wetenschappen in België en zit in mijn voorlaatste jaar. Mijn droom is om geneeskunde te studeren in Londen, dit hoeft niet perse in de prestigieuze universiteiten. Mijn vraag is hoe dat daar nu ongeveer werkt om aan te melden en hoe goed mijn scores in mijn laatste jaar moeten zijn, vanuitgaande dat ze enkel naar deze scores kijken (?). Moet ik daar ook een soort ingangsexamen maken of wordt er enkel naar mijn punten hier gekeken?
alvast bedankt!
Apr 24, 2020 @ 03:05:56
Dag PVH,
Bedankt voor je berichtje.
Engeland is bekend om veel waarde hechten aan cijfers.
Ze bekijken elke kandidaat die van buitenaf komt solliciteren voor een plek bij hun universiteit.
Dus hoe hogere cijfers, hoe meer relevante buitenschoolse activiteiten en hoe beter je Engels is, hoe groter je kansen.
Sowieso moet je een toets maken om je Engels te laten beoordelen. Hoe ze verder selecteren is per universiteit anders.
Deze link geef meer informatie erover: https://www.wilweg.nl/landen/verenigd-koninkrijk/studie-in-het-verenigd-koninkrijk
Groet, Judith van KeuzeSprong
Apr 24, 2020 @ 11:31:29
Goedendag,
Ik studeer momenteel International Business aan de AUAS (simpelweg; Internationale HVA) die in totaal 4 jaar duurt. Het eind van jaar 2 nadert voor mij, en ik twijfel om te switchen naar een meer academische bachelor aan een Nederlandse universiteit (dit is mogelijk, ik heb in het 1e jaar mijn propedeuse behaald). De reden dat ik wil switchen van bachelor is niet omdat het nu niet goed gaat, integendeel, maar omdat ik het ontzettend leuk vinden om een master degree in Engeland te volgen bij een hoog aangeschreven universiteit. Daarbij neem ik aan dat switchen naar een meer academische bachelor op een universiteit een must is, en daarbij ook minimaal cum laude de bachelor afsluit. Ik vroeg mij af, kijken ze bij master studies op deze universiteiten ook of ik VWO gedaan heb (ik heb havo gedaan)? En aangezien ik een jaar studie vertraging heb doordat ik pas na jaar 2 van mijn HBO zou switchen, kijken ze ook naar leeftijd?
Ik zou het erg waarderen als u mij kunt verder helpen!
Met vriendelijke groet,
Joris
Apr 27, 2020 @ 09:25:28
Hoi Joris,
Mooi om over je ambities te lezen, ga er zeker voor.
Je vraagt iets waar geen eenduidig antwoord op te geven is, want dit ligt aan de universiteit in Engeland.
Hoe bekender de uni is en hoe meer prestige de uni heeft, hoe strenger ze zullen zijn bij de selectie.
In Engeland letten ze in ieder geval heel erg op cijfers, dat is wel zeker.
Verder draait het ook om wat je gedaan hebt en of je dat kan motiveren.
Als je straks een universitaire bachelor in Nederland hebt afgerond en daar je aanvraag doet voor een bachelor, maakt het denk ik weinig uit of je jaren daarvoor de havo of het vwo hebt gevolgd. De bachelor heb je namelijk op zak en daarmee toon je aan dat je het kan.
Leeftijd weet ik niet, maar zal denk ik weinig uitmaken. Hoe ouder hoe meer vastberaden zou ik zeggen?
Groet, Judith van KeuzeSprong
Dec 21, 2020 @ 11:34:21
Hi Joris,
Je hoeft totaal niet te switchen naar een academische bachelor. Ik ben na mijn hbo bachelor direct toegetreden tot een master van UCL. Ook toegelaten tot Glasgow, Warwick, Loughborough en Imperial.
Apr 29, 2020 @ 16:32:42
Hoi Judith,
Zeer bedankt voor uw antwoord!
Met vriendelijke groet,
Joris
Apr 27, 2020 @ 11:33:01
beste,
Ik studeer momenteel een wetenschappelijke richting in België, maar ik weet niet of mijn cijfers volgend jaar goed genoeg gaan zijn voor toelating tot een Engelse universiteit. Dit is wel mijn droom dus ik wil hier wel voor gaan. Aan de Queen Mary University of London hebben ze een programma engineer with integrated foundation year. Ik heb al veel informatie opgezocht, maar weet nog altijd niet of ik in aanmerking kom of niet? Weet u toevallig of ik hiervoor in aanmerking kom als mijn cijfers niet goed genoeg zijn om in één keer door te stromen naar het bachelors degree van biomedical engineer of moet ik een richting gevolgd hebben zonder wetenschappen? Is het ook mogelijk om me volgend jaar in te schrijven via UCAS voor zowel het programma met foundation year als zonder?
Alvast bedankt.
Perle
Apr 29, 2020 @ 14:03:43
Hoi Perle,
Bedankt voor je vragen.
De vragen die je via de mail hebt gesteld heb ik al eerder beantwoord. Daar kon ik zeker op antwoorden.
Op deze vragen heb ik helaas geen antwoorden, ze zijn erg specifiek en voor de universiteit zelf bedoeld.
Daarom raad ik je ook aan om een mail naar de betreffende universiteit te sturen.
Succes Perle!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Apr 30, 2020 @ 18:21:44
Hallo,
Ik ga dit schooljaar mijn Havo afronden. Ik heb een aantal vragen gelezen en heb begrepen dat je perse een vwo diploma nodig hebt om geneeskunde te studeren in het VK. Ook heb ik begrepen dat je bij bepaalde universiteiten met een hbo propedeuse nog steeds kans maakt om toegelaten te worden. Nu ben ik benieuwd of een verpleegkunde propedeuse mij toegang geeft tot een geneeskunde opleiding in het VK en zo ja welke universiteiten een hbo propedeuse accepteren.
Met vriendelijke groet,
Pran
May 01, 2020 @ 12:55:17
Hoi Pran,
Naar mijn weten geeft een HBO Propedeuse je geen toegang tot de opleiding Geneeskunde in Engeland.
Waar heb je andere informatie hierover gelezen? Ben erg benieuwd.
Groet, Judith van KeuzeSprong
May 02, 2020 @ 21:23:04
Ik geloof dat ik dit ergens op internet heb gelezen, en dat dit ongeveer gelijk staat aan een vwo diploma.
Het klonk best logisch maar blijkbaar niet dus. Wat zijn de mogelijkheden voor mij om geneeskunde in Engeland te studeren?
May 02, 2020 @ 21:58:46
Dit is waar ik het onder andere heb gelezen: https://www.wilweg.nl/landen/verenigd-koninkrijk/studie-in-het-verenigd-koninkrijk/wonen-in-het-verenigd-koninkrijk
Mvg,
Pran
May 05, 2020 @ 08:58:21
Goedemorgen Pran,
Op de gegeven link staat dat je met een HBO Bachelor toelating kan krijgen tot een universiteit in Engeland, geen HBO Propedeuse.
Dus je hebt nog steeds een VWO diploma nodig of een afgeronde HBO Bachelor opleiding om tot een universiteit in Engeland toegelaten te worden.
Om eerlijk te zijn zou het best raar zijn als dat met een P kan. Daarnaast moet altijd een buitenlands diploma in Nederland gevalideerd worden op het Nederlandse niveau, ondanks dat het onderwijssysteem aardig op elkaar lijkt.
Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
May 06, 2020 @ 11:52:49
Hartstikke bedankt voor uw uitleg!
Gr,
Pran
May 01, 2020 @ 13:35:05
Hey,
Dit jaar rond ik mijn MBO niveau 4 opleiding, Bedrijfsadministrateur, af. En ik wil graag verder studeren in Engeland. Zou dat kunnen? Of moet ik eerst de Hbo diploma of propedeuse halen? Mijn tweede optie is dat ik graag de twee jarige Associate Degree Finance & Control wil gaan doen. Kan ik daarmee verder studeren in England?
Alvast Bedankt!
May 05, 2020 @ 09:01:44
Hoi Lisha,
Mijn antwoord hangt af van op welk niveau je in Engeland wil studeren.
Als je het over een Engelse universiteit hebt, dan is een VWO diploma of HBO Bachelor over het algemeen nodig om toegelaten te worden, naast aanvullende eisen die de uni zelf stelt, zoals de taaleis.
Een Associate degree is dan ook niet voldoende om toegelaten te worden, gezien dat geen afgeronden HBO Bachelor is, het is net een niveautje lager (MBO is nivea 4, AD is 5 en HBO is niveau 6).
Groet, Judith van KeuzeSprong
May 10, 2020 @ 18:59:50
Goedenavond Mw. Judith,
En als ik mijn bachelor diploma in England wil gaan doen, zou dat ook niet kunnen?
Mvg,
Lisha
May 11, 2020 @ 10:59:46
Hoi Lisha,
Ik begrijp je niet zo goed merk ik.
Een Bachelor kan een HBO bachelor zijn of een WO (universitaire) bachelor.
In Engeland heb je weinig HBO opleidingen.
Ik ging er vanuit dat je een WO bachelor wilde volgen in Engeland.
Als je daarvoor wil aanmelden, gelden de punten die ik in de vorige reactie heb gegeven.
Beantwoord dit je vraag?
Groet, Judith van KeuzeSprong
May 11, 2020 @ 15:26:56
Beste Judith,
Ja ik bedoelde bachelor van HBO. Ik kan namelijk nog geen WO doen in England of zelfs in Nederland.
Jun 12, 2020 @ 00:47:13
Wat zou ik kunnen doen in Engeland na MBO?
Jun 13, 2020 @ 09:56:24
Hoi Kadir,
Dat is afhankelijk van het diploma op het MBO dat je behaalt hebt.
In Engeland, zoals je in de column kan lezen, kennen ze daar ook iets vergelijkends van MBO 3 en MBO 4.
Dus dan kan je net als in Nederland, denken aan het HBO in Engeland, wat zij een ‘Degree’ of ‘Non degree’ noemen.
Voor meer info en een link met de hbo studies in Engeland, zie in de column onder het kopje ‘HBO opleiding in Engeland’.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jun 12, 2020 @ 17:41:57
Hi,
Ik behaal volgend jaar mijn havo-diploma met twee vakken op vwo-niveau.
Ik wil daarna heel graag gaan studeren aan de University of the Arts London.
Is mijn diploma daar goed genoeg voor, of laten ze alleen vwo-leerlingen toe?
Jun 13, 2020 @ 10:00:17
Hoi I,
Het antwoord is afhankelijk voor welk niveau je gaat op de University of Arts London.
Ze benoemen namelijk dat ze ook pre-dagree programma’s hebben als voorbereiding op.
Ik raad je aan de website van hun goed te bekijken en te zien bij het programma van je keuze wat ze daar voor eisen stellen: https://www.arts.ac.uk/study-at-ual/apply/pre-degree-courses
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jun 14, 2020 @ 11:41:32
Hi,
Ik ben van plan om volgend jaar BA(Hons) Journalism te gaan studeren bij UAL. Ik heb in Nederland een vwo diploma N&G met extra vakken muziek & kunstgeschiedenis. Lees op het internet dat VWO eigenlijk overeenkomt met de engelse A-levels. Betekend dit dan dat ik 9 A-Levels heb? Hoe leg je dit het beste uit aan iemand die het Nederlandse schoolsysteem niet kent.
Groetjes,
Jun 14, 2020 @ 17:32:58
Hoi M,
Om heel eerlijk te zijn zit jij hier dieper op in dan ik.
Ik weet het algemene plaatje zoals je in de blog leest.
Het slimst is het om dit te vragen bij een organisatie die gericht is op het in het buitenland studeren.
Daar kan je ook gewoon heen bellen voor een vraag. Denk aan KilRoy of EF.
Hopelijk heb ik je zo toch een beetje verder geholpen.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jul 13, 2020 @ 14:28:29
Hoi,
Ik ga in september beginnen met mijn mbo 4 opleiding juridisch administratief dienstverlening, die duurt 3 jaar. Als ik met die opleiding klaar ben zou ik graag naar Engeland willen om daar door te studeren. Ik zou na mijn mbo 4 opleiding in Nederland door kunnen gaan naar het hbo en dan een rechte opleiding doen. Is er een kans dat ik dat ook in Engeland kan doen of dat er andere opleidingen zijn waar ik in aanmerking zou kunnen komen, nadat ik mijn mbo studie in Nederland heb afgerond.
Vriendelijke groet
Aimée
Jul 14, 2020 @ 08:48:08
Dag Aimee,
Mooie ambities heb je zo te lezen!
In Engeland hebben ze een vergelijkbaar onderwijssysteem, zoals je in de blog kan lezen.
Ze kennen daar dus ook het MBO en je kan dus daar ook naar het HBO overstappen.
In Engeland noemen ze het HBO het een ‘Degree’.
In de blog staat een link met meer info. Je geeft daar aan dat je meer info wil over de studies in Engeland/ Verenigd Koninkrijk’ en kan er dan meer over lezen.
Succes Aimee!
Jul 14, 2020 @ 12:03:18
Dankjewel, Judith!
Jul 22, 2020 @ 16:09:44
Hoi allemaal,
Ik ben momenteel een hbo-opleiding Bedrijfskunde aan het afronden, maar wil daarna in Engeland een master doen, hoe werkt dat daar, moet je daar dan ook eerst een pre-master doen?
Groeten,
Roy
Jul 24, 2020 @ 12:22:32
Hoi Roy,
Het antwoord op je vraag is afhankelijk van welke studie je wil doen aan welke universiteit in Engeland.
Het systeem daar is ongeveer gelijk aan Nederland.
Ze vragen je altijd voor de toelating je kennis te bewijzen middels toetsen en wellicht vinden ze dat je dan nog wat vakken moet halen, omdat je die kennis mist.
Maar dit is dus afhankelijk van de studie die je in Engeland wil doen en ook waar.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jul 30, 2020 @ 11:42:49
Hoi, ik wil graag astronomie studeren aan een Engelse universiteit maar snap niet helemaal hoe het zit met A levels. Zijn A levels een soort vwo die je doet tijdens highschool?
Groetjes Ruby
Aug 03, 2020 @ 15:11:33
Hoi Anoniempje,
Daar kan je het zeker mee vergelijken.
In Engeland wordt dat gehanteerd. Sommige vakken kan je met een mindere moeilijkheidsgraad volgen en sommige met een hoger moeilijkheidsgraad.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Aug 08, 2020 @ 20:22:50
Hallo, zou ik kans hebben op een offer van universiteiten zoals Imperial, UCL of Cambridge als ik 3 A levels haal na m’n havo met A*A*A of A*A*A* als eindcijfer? Of zal m’n havo achtergrond m’n kansen belemmeren?
Als dit een reële optie is, ben ik van plan om me in te schrijven als private candidate voor de CIE A level exams. Ik las dat de examens iets kunnen afwijken van standaard A level exams in de UK, wordt de CIE gelijk gewaardeerd in Engeland?
Geeft een 4e A levels nog extra waarde tijdens de selectieprocedure?
Geven jullie ondersteuning met het schrijven van een personal statement?
Aug 11, 2020 @ 13:40:36
Hoi hoi,
Deze specifieke vragen zijn niet zo simpel te beantwoorden.
De manier van beoordeling over de toelating verschilt per universiteit.
Het slimst is om hen een mail te sturen met je vragen en zo te weten hoe zij erin staan.
Dan heb je van de bron informatie en kan je daarop acties ondernemen.
Ik wens je heel veel succes!
Jan 05, 2021 @ 13:52:26
Ik wil dit ook gaan doen! Hoe oud ben jij? ik ben nog opzoek naar mensen die dit ook willen doen haha!
Aug 18, 2020 @ 19:36:41
Hallo,
Ik ben 17, word 18 over 2 maanden en ik ga stoppen met mijn huidige opleiding. Ik wil namelijk gaan studeren in Engeland. Ik doe een MBO opleiding nu, maar hoe werkt dat in Engeland? Waar kan ik MBO opleidingen vinden? Zijn er ook online courses?
Aug 28, 2020 @ 16:07:59
Hoi Silke,
Excuses voor mijn late reactie, ik ben ziek geweest.
In Engeland kennen ze, net als in Nederland, het systeem van MBO, HBO en WO (bachelor/master). Het MBO noemen ze het ‘further education’. MBO niveau 3 noemen ze BTEC Level 3 Diploma en MBO niveau 4 ‘BTEC Level 3 Extended Diploma’.
Wat wel verschilt, is dat ze in Engeland geen aparte hogescholen of universiteiten hebben. Een onderwijsinstelling kan beide bieden.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jan 05, 2021 @ 13:53:35
Ik wil dit ook gaan doen, ben dit jaar klaar met mbo 3! hoe oud ben jij? ik ben nog opzoek naar meerdere mensen die dit ook willen gaan doen.
Aug 23, 2020 @ 15:58:09
Hey!
Ik heb zojuist mijn MBO4 behaald, en wou aan UWL in London studeren. Nu twijfel ik of ik niet beter 1 jaar hier HBO kan gaan doen, om dan daar na een universiteit te gaan? Is het mogelijk met een HBO P toegelaten worden tot Kings of UCL of LSE? of eventueel met een MBO4?
mvg
Aug 28, 2020 @ 16:28:16
Hoi Mari,
Je wordt met mbo 4 niet toegelaten in Engeland tot een universitaire opleiding. Dit gebeurd in geen enkel land.
Gezien het beide erg hoog aangeschreven universiteiten zijn, raad ik je aan om in Engeland de vooropleiding te volgen.
Zo heb je zelf al het studeren in Engeland ervaren en krijgen zij er vertrouwen in dat je dat wel ligt.
Het geldt net als in Nederland: als je van het VWO komt en naar de uni wil heb je de beste kansen op toegelaten te worden.
Ze denken dat het normale pad de beste vooropleiding geeft. Zo zien ze dat in de basis ook in Engeland.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Aug 31, 2020 @ 02:08:42
Hoi!
Ben ik met een HBO Propedeuse toelaatbaar bij een universiteit in Engeland, zoals LSE,Kings,UCL of Imperial?
Er word namelijk voor een VWO diploma gevraagd als je bij hun op de site je land en dan de eisen bekijkt. Nu zou een HBO P toch toegang moeten bieden? Universiteiten zoals Queens mary hebben bijv wel HBO P op de site staan.
mvg
Aug 31, 2020 @ 11:41:32
Hoi Mopsel,
Hoe bekender en hoger in de ranking een universiteit staan, hoe meer ze hun studenten gaan selecteren.
Jij noemt hier dus ook wel een paar universiteiten.
Zij denken dat je met een VWO diploma meer kans maakt om de opleiding bij hun volledig + met mooie cijfers af te ronden dan met een HBO P.
Als je het zeker wil weten zou ik zeggen: mail ze!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sep 14, 2020 @ 14:29:00
Hi! Als ik een HBO bachelor heb gehaald in Nederland, kan ik dat een Master opleiding doen in Engeland?
Groet
Sep 19, 2020 @ 05:47:36
Hoi C,
Net als in Nederland is die stap niet mogelijk zonder iets als een premaster.
Wat die inhoud is afhankelijk van de gevoelde studie en de Master van je keuze.
Informeer dit bij de universiteit in Engeland van je keuze. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Sep 19, 2020 @ 16:36:31
hi! ik wil nadat ik dit jaar mijn vmbo diploma heb gehaald, graag studeren in engeland.
tips over hoe ik dit het handigste kan gaan doen?
Sep 30, 2020 @ 16:45:55
Hoi,
Ik heb VWO afgerond en wil graag tandheelkunde studeren.
Is een 6-jarige Bachelor opleiding hiervan in Engeland hetzelfde als een 6-jarige opleiding in Nederland, waarbij je dan bekwaam bent en BIG-geregisteerd staat?
Wat zijn de toelatingseisen in Engeland voor tandheelkunde?
Alvast bedankt voor de reactie!
Groet, Z
Oct 12, 2020 @ 19:21:57
Goedenavond Z,
Goede vraag die je stelt.
Normaliter zou het antwoord ja zijn. Je zou gewoon met een diploma behaald in Engeland in Nederland als tandarts kunnen werken.
Alleen weet ik niet of dit nog steeds zo is na de Brexit. Ik kan hier namelijk geheel niks over vinden op het internet.
Ik raad je daarom aan om bij de universiteit van je keuze deze specifieke vraag te stellen.
Als je hun antwoord aan mij laat weten, kan ik daar anderen weer mee helpen!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Nov 16, 2020 @ 14:57:58
Beste judith,
misschien heel moeilijk maar.. ik doe nu 4 havo e&m ik zou heel graag een tandarts willen worden in engeland natuurlijk, maar hierbij heb ik alleen biologie als vak en geen natuurkunde of scheikunde. toch hoorde ik wel dat je bijvoorbeeld een “tussenjaar” kan doen om dat vak in te halen. stel zou ik daarmee alsnog de tandarts opleiding doen (of tandartsassistente) en/of die “tussenjaar” ook in engeland doen. en als het goed is kan je ook tandartsassistente worden met een mbo opleiding. en als dat de enige optie is om te doen in engeland dan lijkt mij dat ook leuk.
Nov 18, 2020 @ 11:59:57
Hoi Amber,
Mooie ambities. Wat maakt dat je in Engeland wil studeren?
Je hebt inderdaad op mbo 4 de studie Tandartsassistent.
Op het hbo heb je mondhygiëniste en op de universiteit de studie tot Tandarts.
Ik raad je aan je eerst in deze 3 te verdiepen en te onderzoeken wat je er in aanspreekt en welke het beste bij je past.
In Engeland vinden ze cijfers heel belangrijk, dus dat is al iets om goed rekening mee te houden.
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jan 05, 2021 @ 13:47:55
Ik heb een mbo-3 diploma en heb mij laten vertellen dat ik een foundation year kan gaan doen plus een study. Is er iets bekend over de kosten van dit per jaar na de brexit? Als het duurder is geworden hoe kan ik dan nog steeds mijn droom waar laten komen?
Jan 07, 2021 @ 08:59:13
Hoi Machiel,
Gezien de brexit zo nieuw is, is hier nog weinig over bekend.
Als je hiervan op de hoogte gehouden wil worden, raad ik je aan om contact te zoeken met een organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van Nederlanders om in Engeland te studeren, denk aan EF.
Ik zie aan je berichtjes dat je er erg gedreven in bent: houd vol en zoek het goed uit, dan kom je er zeker wel!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jan 15, 2021 @ 21:35:39
Beste Judith,
Ik rond dit jaar mijn mbo niveau 4 opleiding schoonheidsspecialiste af en ik wil volgend jaar cosmetic science gaan studeren in Engeland. Dit is een undergraduate degree, klopt het dat ik hier voor toegelaten kan worden met een BTEC level 3 extended diploma? Ik wil mij pas aanmelden voor het jaar 22/23, is het verstandig om hier zo snel mogelijk voor aan te melden? Of is dat niet mogelijk ivm het aankomende schooljaar dat nog moet beginnen? Ook heb ik mijn Cambridge advanced exam al behaald dus het Engelse gedeelte zit goed.
Ik hoor graag van u!
Jan 19, 2021 @ 13:44:22
Hoi Fee,
Mooi om te lezen dat je de ambitie hebt om in Engeland te gaan studeren.
Helaas kan ik op de meeste vragen geen antwoord geven. Dit kan je echt het beste vragen aan de universiteit zelf, omdat de eisen voor een studie per jaar kunnen veranderen.
Denk er wel aan dat door de Brexit de kosten om te studeren in Engeland erg omhoog gegaan zijn.
Inschrijven voor het jaar 22/23 kan je pas doen als ze daarvoor de inschrijving hebben opgesteld. Als je het nu doet, ga je mee met de inschrijving voor 21/22. Dus een jaartje wachten. Succes!
Groet, Judith van KeuzeSprong
Jan 28, 2021 @ 18:59:30
Bedankt voor de reactie, gelukkig is het collegegeld voor mijn studie niet omhoog gegaan door de brexit! Ik ga de universiteit mailen voor meer info.
Groetjes Fee
Jan 15, 2021 @ 21:39:40
Oh en al toevoeging op mijn vorige bericht, moet ik een certificaat Suplement aanvragen zodat mijn diploma vertaald word naar het Engelse onderwijs systeem? En heeft u nog tips om eerder aangenomen te worden? (Het gaat trouwens om een niet hele bekende universiteit namelijk the university of Sunderland)