Studeren in Engeland

Opgelet: Deze blog komt uit 2018 en is sindsdien niet bijgewerkt.

Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.

Jij wilt graag studeren in Engeland. Maar is dat wel echt zo’n goed idee?

Studeren in Engeland is namelijk best wel duur. Wist je bijvoorbeeld dat:

De cijfers

 • Het collegegeld in Engeland kan oplopen tot maximaal 10.000 euro per jaar
 • Kamers kosten in Engeland gemiddeld 700 euro per maand, oftewel 8.400 euro per jaar.

Om te studeren in Engeland ben je dus al sowieso ruim 18.000 euro per jaar kwijt. Als klap op de vuurpijl zullen hierbij door de Brexit de collegegelden waarschijnlijk alleen maar hoger worden.

Gelukkig kun je in de meeste gevallen wel het Nederlandse leenstelsel meenemen naar Engeland zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen (meer hierover lees je hier). Daarnaast zijn er ook nog beurzen waar je in Engeland aanspraak op kan maken.

Studeren in Engeland is dus over het algemeen veel duurder dan in Nederland, echter nog steeds veel goedkoper dan studeren in Amerika. Dit terwijl een studie in Engeland (afhankelijk van de universiteit) net zo goed op je CV staat als een studie in Amerika.

Kortom: Misschien is studeren in Engeland nog geeneens zo’n slecht idee.

Hoe zit het dan met huisvesting in Engeland?

Allemaal leuk en aardig dat studeren in Engeland. Maar hoe zit dit dan met de huisvesting? Je bent namelijk ver weg van huis en je moet ook ergens gaan wonen. Hoe is dat dan geregeld in Engeland?

Vele universiteiten hebben kamers gereserveerd voor internationale studenten, maar ze kunnen je ook helpen met het vinden van zelfstandige huisvesting. Het leven in Engeland is duurder dan in Nederland. De lonen zijn hoger, maar ook de kosten om te leven. Je zou daarom kunnen overwegen om samen te gaan wonen met andere huisgenoten of bij een te gaan wonen bij een gastgezin.

Je kan denken aan maandelijkse kosten tussen de € 900,- en € 1150,- naast collegegeld om rond te komen. Denk ook hierbij aan dat wonen in Londen andere kosten met zich meebrengt dan wonen in een dorpje op het platteland.

Waarom zou je dan in Engeland willen studeren als het zo duur is?

Het niveau van onderwijs ligt over het algemeen hoger in Engeland. In de lijst van beste universiteiten domineert Engeland (en Amerika). De kwaliteit van het onderwijs is dus (vooral bij de bekendere universiteiten) beter. Omdat dit algemeen bekend is, staat een studie in Engeland goed op je CV en geeft het aan dat je de Engelse taal goed beheerst. Dit ligt uiteraard wel aan waar je gestudeerd hebt. Oxford of Cambridge openen vele deuren voor je, maar als de school niet bekend is, zal het niet hetzelfde effect hebben. Natuurlijk ga je er voor jezelf wel veel uithalen, want je leert veel internationale mensen kennen. Het blijft altijd een unieke ervaring.

In Engeland gaan ze een stapje verder dan in Nederland (en ligt nog verder af van de cultuur van België). Het onderwijssysteem in Engeland wordt getypeerd door het aanmoedigen van het stellen van vragen, debatteren en eigen ideeën opperen. Ze lopen vaak voor op methoden en technieken om hun onderwijs te verbeteren. Daarbij heb je veel keuzevrijheid.

Is de toelating in Engeland niet streng?

Ook dit klopt, bij de hoog aangeschreven universiteiten.

Je snapt vast wel dat de meest bekende universiteiten in Engeland strengere toelatingseisen hebben dan minder bekende. Denk aan Cambridge en Oxford. Cambridge vraagt om je VWO diploma met een afgerond gemiddeld cijfer van minimaal een 8. Ook vragen ze voor 1 of 2 studie relevante vakken minimaal een 9. Oxford is nog strenger en vraagt minimaal een 8 gemiddeld bij elke vak op het VWO. Concreet betekent dit dat je cum laude op het VWO moet zijn afgestudeerd om in aanmerking te komen voor een studie op Oxford.

Daarnaast stellen ze taaleisen aan je vaardigheid in het Engels. Hier leer je er meer specifieke informatie over.

Het is niet ongewoon dat ze nog extra aanvullende eisen hebben aan internationale studenten. Dit verschilt per school en studie.

Hoe meld ik me aan voor een studie in Engeland?

Dat kan je doen bij Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Voor een kleine vergoeding regelen zij je aanmelding. Je kan je tot 5 verschillende ‘courses’ aanmelden. Net als in Nederland kennen ze het inzetten van een selectieprocedure, waarvoor je een ‘personal statement’ schrijft en referenties opvraagt.

Weet wel dat je in the UK eerder moet aanmelden voor een opleiding dan in Nederland:

 • Oktober: Voor opleidingen bij de welbekende universiteiten Oxford en Cambridge
 • Oktober: Voor opleidingen in geneeskunde, diergeneeskunde of tandheelkunde
 • 15 januari: de ‘on time’ deadline voor de meeste ‘undergraduate courses’
 • Maart: Voor de creatieve studies
 • 30 juni: de einddeadline voor de meeste ‘undergraduate courses’.

Het motto is: hoe eerder, hoe beter!

Achtergrond informatie

Goed, als je wilt studeren in Engeland, is het mijn mening dat je dan ook wat meer leert over hoe het onderwijs is geregeld daar. Daarom krijg je van mij een portie achtergrond informatie.

MBO opleiding in Engeland

In Engeland kennen ze, net als in Nederland, het systeem van MBO, HBO en WO (bachelor/master). Het MBO noemen ze het ‘further education’. MBO niveau 3 noemen ze BTEC Level 3 Diploma en MBO niveau 4 ‘BTEC Level 3 Extended Diploma’.

Wat wel verschilt, is dat ze in Engeland geen aparte hogescholen of universiteiten hebben. Een onderwijsinstelling kan beide bieden.

HBO Opleiding in Engeland

Een HBO opleiding noemen ze in Engeland een ” Degree/Non-Degree Education”:

 • Degree opleidingen
 • Non-degree opleidingen. Hiermee behalen ze een erkend getuigschrift van specifieke beroepsinstanties, een voorbeeld is Edexcel. Soms bieden universiteiten deze kwalificaties aan, maar vaak wordt het verzorgd door particuliere onderwijsinstellingen.

Deze opleidingen zijn praktisch van aard, net als in Nederland. Uitgebreide informatie over de hbo opleidingen in Engeland vind je hier nog meer.

Bachelor/Master in Engeland

Een bachelor noemen ze in Engeland een Undergrate degree.  Over een Undergrate degree doet er vaak 3 jaar (soms 4 als er een stage in zit). De opleidingen richting geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en architectuur duren 5 tot 6 jaar. Wanneer je niet het hele programma kan/wilt afmaken, krijg je een certificaat of diploma voor de wel behaalde credits.

Een postgraduate opleiding kan je vergelijken met een masteropleiding.

Er zijn twee soorten masteropleidingen:

 • De ‘gewone’ master
  Deze duurt meestal 1 (kalender)jaar. Er zijn ‘Masters by instruction’ die gebaseerd zijn op het volgen van onderwijs. Er zijn ook ‘Masters bij research’ die gebaseerd zijn op onderzoek en het schrijven van een scriptie daarover. Deze verdeling kennen we ook in Nederland.
 • Master of Philosophy
  Deze duurt 2 jaar en er wordt vooral onderzoek verricht en weinig tot geen onderwijs gevolgd. Het is een hoger niveau dan de zojuist genoemde mastergraad. Je zou denken dat je hiermee een studie volgt in de richting van filosofie, maar dat is niet waar. Het is een master gebaseerd op het verrichten van onderzoek en heeft een hoger niveau dan de normale onderzoeksmasters.

Integrated masters

Er is trouwens een uitzondering: In Engeland hebben ze technisch gespecialiseerde masters van 4 jaar die direct gestart kunnen worden na het afronden van de middelbare school. Je slaat hiermee de bachelor over. Deze masters heten integrated masters.

Honours programma

In Nederland betekent een honours programma dat je iets extra’s hebt gedaan of met lof bent afgestudeerd. In Engeland zit het net wat anders.

Een honours programma is een bacheloropleiding die een zwaardere studiebelasting en meer examens heeft dan de ’ordinary programma’s’, maar wel even lang duren. Alleen honours programma’s bieden toegang tot een master opleiding. Met een ‘ordinary bachelor degree’ kan je niet verder studeren.

Maar natuurlijk hebben de Engelse wel namen voor studenten die beter presteren dan anderen. Wij geven dit vooral aan door op een diploma bijvoorbeeld ‘cum laude afgestudeerd’ te zetten. Zij werken met een class, gebaseerd op het behaalde gemiddelde:

 • First class: 70% of hoger,
 • Upper second class: 60-70%,
 • Lower second class: 50-60%,
 • Third class: 40-50%.

Binnen het Honours programma wordt er onderscheid gemaakt tussen de prestaties van de studenten.

Promotietraject

Na een mastergraad kunnen studenten toegang krijgen tot een promotietraject van 2 a 3 jaar. Dit kennen we ook in Nederland.

Meer vragen? Laat het weten

Mogelijk dat jij nog met meer vragen zit na het lezen van deze column over het studeren in Engeland. Laat het hieronder dan weten en wij beantwoorden graag al jouw vragen!