hoe ziet een traject van studiekeuzebegeleiding eruit |
KeuzeSprong

Het plan

Helder en duidelijk op weg naar een nieuwe studie

traject map kaart keuze maken

aanmelden intake computer icon

Stap 1

Contact

Het begint allemaal wanneer jij je via ons contactformulier aanmeldt of belt. We zijn vriendelijk en laagdrempelig. Geen vraag is gek of raar. We werken alleen maar met jongeren, dus weten we met welke vragen je leeft.
Het is heel normaal als je echt nog niet weet welke kant je op wilt. Gaandeweg het traject komen we er vanzelf achter welke richting het beste bij je past en welke stappen je het beste kan ondernemen.

keuze maken raket Stap 2

Intakegesprek

Na het eerste contact zullen we zo snel mogelijk een face-to-face gesprek inplannen. Dit vinden we belangrijk. Zo kunnen we checken of er een klik is. We zijn daarbij zeer flexibel. Zo hebben we gewerkt met studenten die pas in 4 Havo zitten of studenten die al 3x een verkeerde studie hebben gekozen.

Als een van de weinige bureau’s nemen we echter geen trajecten aan waar we niet het gevoel hebben dat we je 100% kunnen helpen. In dat soort gevallen bekijken we samen welke stappen je wel kan ondernemen om een keuze te maken. Lees hier meer over onderaan de pagina.

keuze maken raket Stap 3

Ontdekken

We maken een helder plan-van-aanpak waardoor je weet wat elk gesprek centraal staat in het studiekeuzetraject.

Ons traject kenmerkt zich doordat we ons focussen op jou ipv de studies. We pakken dus niet in de eerste fase van de begeleiding de gids erbij om naar studies te kijken. Om een keuze te maken die bij jou als unieke persoon past, is het belangrijk om eerst inzicht te hebben in wie jij nu bent en wat je zoekt in een studie. Ook geven we aandacht aan wat je spannend vindt in het kiezen van een opleiding.

keuze maken raket Stap 4

Oriënteren

Gaandeweg het traject wordt steeds duidelijker welke wensen je hebt voor jouw toekomstige opleiding. Je weet jouw natuurlijke talenten, de interesses waar je ook iets mee wil gaan doen en wat je belangrijk vindt. Het is jouw keuze, dus jij bepaalt hoe je studie eruit komt te zien.

Op basis van jouw wensen werken we toe naar een shortlist van zeer interessante studies voor jou. We stellen een plan dat bij jou past en aansluit bij jouw manier van kiezen. Real-life ervaringen opdoen is hier een belangrijk element in. Pas als je de studie echt hebt ervaren weet je of de studie ook echt bij je past.

keuze maken raket Stap 5

Kiezen!

Aan het eind komen we aan bij de lastigste stap: De knoop doorhakken. Want als je ja zegt tegen 1 studie, dan zeg je daarmee nee tegen alle andere 1634 potentiële kanshebbers in het HBO en WO. Hoe doe je dat?

Een van de belangrijkste pijlers bij KeuzeSprong is dan ook dat we jou leren hoe je keuzes kam maken. Want wees eerlijk: je hebt niets aan een studiekeuze waar je niet zelf 100% achter staat. Dus op dit punt in het traject is kiezen easy.

Veelgestelde vragen 

Hoe lang duurt een gemiddeld gesprek /traject?

Een gemiddeld gesprek duurt tussen de 60 en 90 minuten. Een traject duurt gemiddeld 7 a 8 gesprekken. Je krijgt hiernaast opdrachten mee naar huis die we tijdens de gesprekken met elkaar bespreken. Hiernaast zetten we onze Fitch-test in.

Hoe lang duurt het voordat het traject is afgerond?

Een volledig traject duurt 2 tot 3 maanden, afhankelijk van jouw agenda en de oriëntatiemogelijkheden van jouw favoriete studies. Het is ook mogelijk om een versneld traject te volgen, indien de deadline van de inschrijfdata nadert.

Hoe vaak komen we bijeen voor een gesprek?

We komen gemiddeld 2x tot 4x per maand bijeen. In het begin van het traject is dit vaker. Afhankelijk van jouw agenda en oriëntatiemogelijkheden (zoals open dagen of meeloopdagen) komen we vaker/minder vaak bijeen.

Waar vinden de gesprekken plaats?

De coaching vindt plaats in Utrecht en Ede. Beide locaties zijn goed bereikbaar zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Het is mogelijk om het traject deels online te doen.

Voor wie is de begeleiding wel??

Wij specialiseren ons in jongeren die moeite hebben met keuzes maken en zichzelf beter willen begrijpen. Een studiekeuze willen maken op basis van hun natuurlijke kwaliteiten, interesses en wensen. Niet meer vanuit onzekerheid, twijfel of wat je denkt dat de ander van je verwacht.

Voor wie is de begeleiding niet?

Als je jezelf niet beter wil leren kennen, geen keuzes wil maken op basis van jou als persoon, niet tools wilt waar je zelf mee kan leren kiezen. Kortom: als je op zoek bent naar een Quick fix en advies.

Kies de juiste studie

Met onze studiekeuzebegeleiding kies je nooit verkeerd

Plan een intakegesprek