De Belangrijkste Verschillen tussen studeren in de VS en NL

20 december

Opgelet: Deze blog komt uit 2016 en is sindsdien niet bijgewerkt.

Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.

Studeren in Amerika is helemaal hot. Steeds meer studenten kiezen voor een studie in Amerika. Niet in de eerste plaats omdat universiteiten in dit land heel hoog staan aangeschreven. Uit de statistieken blijkt dit ook maar weer:

De cijfers

 • 46.300 Nederlandse studenten kozen dit jaar voor een studie in het buitenland. Amerika staat in de top 5 van populairste landen, samen met: Engeland, België, Duitsland en Spanje.
 • Volgens de Rankings van de top 50 beste Universiteiten zijn er 31 gevestigd in Amerika.

Studeren in het buitenland is niet alleen leuk, maar je hebt er ook echt wat aan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat studenten die in het buitenland hebben gestudeerd veel sneller een baan vinden. De werkloosheid in de groep is maar liefst 23 procent lager. 

Hiernaast blijkt dat 1 van de 7 belangrijkste succesfactoren bij het vinden van een baan een actieve, zelfstandige houding is. Dit kan jij natuurlijk perfect aantonen door een buitenlandse studie op jouw CV.

Maar een studie in Amerika is niet alleen leuk voor je baankansen. Het verbreed ook je horizon. Je leert een hoop nieuwe mensen kennen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een studie in het buitenland juist vooral veel impact heeft op je privéleven. Wist je bijvoorbeeld dat:

Wist je dat?

 • 40% van de buitenlandse studenten uiteindelijk is verhuisd naar het buitenland.
 • 33% van de buitenlandse studenten is getrouwd met iemand uit een ander land.
 • 27% van de buitenlandse studenten zijn huidige vriend/vriendin in het buitenland vond.

Jouw toekomst kan er dus heel anders uitzien als jij een buitenlandse studie gaat volgen!

Mogelijk is het dus een goed idee om zo’n stap te wagen. De kans is echter groot dat jij met veel vragen zit. Vragen zoals: Waarom zou ik studeren in Amerika? En wat zijn de belangrijkste verschillen met Nederland? En misschien nog wel belangrijker: hoe betaal ik zo’n buitenlands avontuur?

Niet getreurd! In deze column behandelen we al deze vragen.

Studeren in Amerika of Nederland

Er zijn belangrijke verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse universiteiten waar je goed rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen Amerika en Nederland in onderstaand overzicht samengevat. Hierna zullen we deze verschillen verder uitleggen.

Verschil Amerika Nederland
Lengte Bachelor: 4 jaar
Master: 2 jaar
PhD: 5-7 jaar
Bachelor: 3 jaar
Master: 1 jaar
PhD: 4 jaar
Organisatie Veel centraal geregeld. Weinig autonomie Elk vak kent z’n eigen campus & school, veel autonomie
Lesstof Heel Breed, mogelijk om vakken buiten jouw opleiding te volgen Meer diepte, voornamelijk vakken gericht op jouw “major”
Huiswerk Veel leeswerk en ‘assignments’ 1 general assignment of helemaal geen
Sociale Activiteiten Sport is heel belangrijk. Sport Scholarships Minder sportactiviteiten, geen sport scholarships
Uitgaan Minder uitgaansgelegenheden, meer regels Minder regels, meer mogelijkheden om te gaan stappen
Woonsituatie Eigen ‘Dormintory’ waar je samenwoont met andere studenten Je woont niet altijd samen met andere studenten, Off-Campus woningen
Cijfers Gebaseerd op overall performance op alle ‘assignments’ Meeste is afhankelijk van examen
Kosten Hoog Laag

Hieronder zullen we dieper ingaan op al deze verschillen:

Lengte van de Opleiding

Het grootste verschil tussen studeren in Amerika en Nederland is de lengte van de Opleiding. Een bachelor in Amerika duurt altijd 1 jaar langer, namelijk 4 jaar. In Nederland is dit 1 jaar korter (namelijk 3 jaar). In heel veel Europese landen duurt een bachelor altijd 3 jaar (behalve in Schotland waar een bachelor 4 jaar duurt).

Ook een Master duurt 1 jaar langer in Amerika, namelijk 2 jaar. In Nederland is dit 1 jaar.

De belangrijkste reden dat een Bachelor/Master veel langer duurt in Amerika is omdat de opleidingen in Amerika veel breder van opzet zijn. In Amerika komen er veel meer (bredere) onderwerpen en vakken aan bod. Dit terwijl de studies in Nederland veel meer de diepte ingaan.

Jouw vakkenpakket

Zoals hierboven al een kort genoemd is jouw vakkenpakket op een universiteit in Amerika heel anders dan in Nederland.

In Amerika volg je in het eerste jaar heel veel verschillende vakken in veel verschillende richtingen. Pas aan het eind van het eerste jaar geef je aan in welk vak/richting jij je wilt specialiseren. Dit wordt dan jouw “major”.

Echter zelfs nadat je hebt bepaald wat jouw “major” is, volg je nog steeds vakken in heel veel andere richtingen. Dit worden ook wel “electives” genoemd. Dit is ook de reden dat een universiteit in Amerika vooral is aan te raden als je interesse wat breder ligt.

Je hebt ook veel meer mogelijkheden om jouw eigen vakkenpakket samen te stellen. 1 studente zei hierover:

Wanneer je een minor besluit te doen op een Amerikaanse Universiteit kan je niet gewoon één compleet vakkenpakket kiezen, je stelt het zelf samen. Persoonlijk vond ik dit erg leuk omdat ik hierdoor precies de vakken kon kiezen waarvan ik dacht dat ze interessant waren. Ik heb twee social work vakken gekozen, één psychologie vak en één justice vak.

Een ander groot verschil tussen Nederland en Amerika is dat er binnen de bacheloropleidingen in Amerika veel creatieve en artistieke vakken worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan muziek, dans of acteren. Ook is er veel aandacht voor communicatieve vaardigheden binnen de vakken die worden gegeven en is er extra aandacht in het ontwikkelen van een kritisch denkvermogen. Denk bijvoorbeeld aan aandacht voor “public spreaking” of debatteren.

In Nederland volg je daarentegen veel specialistische vakken (waarbij er veel aandacht is voor onderzoeksvaardigheden). Er zijn bijna geen bredere vakken in jouw opleiding. Je komt daarom ook bijna niet in aanraking met andere faculteiten of vakken in andere richtingen. In Nederland is alles ook veel onafhankelijker (autonomer) opgezet. De faculteit Economie werkt bijvoorbeeld weinig samen met de faculteit Recht.

Als je je meer wilt specialiseren op 1 onderwerp is Nederland boven Amerika sterk aan te raden. Heb je echter een bredere interesse dan is Amerika zeker het overwegen waard.

Het universiteitsleven

Het universiteitsleven is heel anders in Amerika dan in Nederland.

De universiteiten in Amerika zijn veel meer gericht op sport waarbij het sportleven een veel grotere rol speelt dan in Nederland. Denk aan: American Football, Cheerleaders en Baseball. Elke universiteit heeft daarbij zijn eigen team die ook tegen elkaar strijden. In Nederland speelt dit veel minder een rol.

Buiten het sportleven is het universiteitsleven in Amerika echter minder spannend dan in Nederland. Je woont in Amerika samen met andere studenten in een Dormitory woon, waar er veel minder vrijheden zijn dan een Off-Campus apartement. Het leven in een Dormitory wordt door veel studenten niet als spannend ervaren. Zo gaf 1 studente aan:

Nou, het probleem is vooral dat op de universiteit waar ik zit helemaal niks te doen is, vooral als je in een “dormitory” woont.

Ook klopt het spannende beeld dat veel studenten van het universiteitsleven in Amerika  (uit films) vaak niet met de realiteit. Veel universiteiten in Amerika zijn daarbij redelijk afgelegen gevestigd waardoor het niet gemakkelijk is om bijvoorbeeld “even de stad in te gaan”. Dit zorgt ervoor dat jij je niet constant kan vermaken. Zo gaf 1 studente aan:

Er is hier gewoon weinig te beleven. Ik heb geen auto of rijbewijs en de afstanden hier zijn enorm. Ik heb wel vrienden met een auto maar er zijn weinig plaatsen om naartoe te gaan.

Ook zijn de regels omtrent drank veel strenger dan in Nederland (minimaal 21 jaar en legitimatie verplicht). Uitgaan in Amerika is ook een stuk moeilijk. Er zijn  weinig feestjes en de feestjes die er zijn hebben een “lijst” voor genodigden.

Kosten

De kosten van de universiteiten kunnen per land heel erg verschillen. Het collegegeld in Nederland bedraagt € 2.006,- (voltijdstudenten. Peildatum: 2017). De kosten om te studeren in Amerika zijn fors hoger. Het collegegeld mag in Amerika door Universiteiten zelf worden bepaald waardoor deze vaak veel hoger ligt.  Zo bedraagt het collegegeld in Amerika bedraagt tussen de $ 26.000,- en $ 50.000,- per jaar (dit is vaak inclusief kosten voor inwoning, dus er komen niet heel veel extra kosten bij).

Voor een (groot) gedeelte zijn de hogere kosten ook te rechtvaardigen. Zo is de ondersteuning en zijn de faciliteiten in Amerikaanse Universiteiten vaak kwalitatiever dan in Nederland. 1 studente zei hierover:

Je betaalt hier meer collegegeld maar je ziet wel dat ze je er iets voor teruggeven. Zo kan je afspraken maken met mensen van de bibliotheek ter ondersteuning van het schrijven van je verslagen, het toepassen van de juiste referentiestijl en het geven van feedback op wat je hebt geschreven. Zoiets heb ik in Nederland nog nooit ervaren.

Inhoud van de Lessen

De inhoud van de lessen is in Amerika en Nederland ook heel anders.

In Amerika worden er vaak veel opdrachten en werkstukken gegeven waarbij je bijna wekelijks opdrachten moeten inleveren. Ook is het bedoeling dat je vaak een mondelinge presentatie geeft. In Nederland is dit heel anders. Hier zijn de lessen vaak klassikaler van opzet en  worden er bijna geen opdrachten/werkstukken gegeven.

Dit heeft ook invloed op de toetsen die je volgt. In Amerika krijg je voor al je “assignments” een gezamenlijk cijfer. Je overall performance bij alle opdrachten is dus doorslaggevend. In Nederland is dit anders: Daar is er vaak 1 centraal examen die doorslaggevend is voor het cijfer dat je voor een vak krijgt.

De kwaliteit van het onderwijs is op topuniversiteiten in Amerika over het algemeen ook hoger dan in Nederland. Je krijgt daarbij echt les van professoren van hoge kwaliteit. Zo zei 1 studente over het studeren in Amerika:

De kwaliteit van het onderwijs is enorm goed en de docenten die ik heb gehad zijn ‘industry professionals’ en komen altijd met de leukste anekdotes en ervaringen.

Wat ook belangrijk is om te vermelden is dat universiteiten in Amerika vaak meer de ICT-technieken omarmen dan Nederlandse Universiteiten. Zo zijn hoorcolleges altijd online nog een keer na te beluisteren (wat handig is als je bijvoorbeeld een les mist). Dit is in Nederland veel minder het geval.

Toelatingseisen Universiteiten

Mocht je interesse hebben in een Amerikaanse universiteit houd er dan rekening mee dat er vaak een selectieprocedure en toelatingseisen zijn. Dit is voor elke universiteit weer verschillend.. Toelatingseisen kunnen bij sommige universiteiten heel streng zijn. Zo wordt bijvoorbeeld bij Harvard minder dan 5% toegelaten tot de universiteit. De belangrijkste benodigdheden om toegelaten te worden op een universiteit zijn als volgt:

Benodigdheden Toelating Buitenlandse Universiteit

 • Cijfers;
 • een sollicitatiebrief;
 • en een Letter of Recommendation;
 • Een hoge dosis zelfvertrouwen.

Bij het schrijven van een Letter of Recommendation is het belangrijk om er rekening bij te houden met culturele verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal dat je in een Letter of Recommendation het er dik oplegt en overdrijft. Laat jouw Letter of Recommendation dus vooral door iemand schrijven met een (Koninklijk/belangrijk) klinkende naam en overdrijf vooral de behaalde prestaties. Zulke dingen worden in Nederland niet gewaardeerd, maar zijn vaak in Amerika de normaalste zaak van de wereld.

Toelatingstoetsen voor Universiteiten in Amerika

Naast het feit dat er een selectieprocedure aanwezig kan zijn bij een universiteit zul je te maken hebben met een aantal toelatingstoetsen op Amerikaanse Universiteiten. Je dient al deze toetsen positief af te ronden om te worden toegelaten. Er zijn 3 toetsen die je moet volbrengen:

TOEFL

 • De TOEFL is een vereiste voor toelating indien Engels niet jouw moedertaal is. In deze test zijn er drie onderdelen: ‘listening comprehension’, ‘structure and written expression’ en ‘reading comprehension’. Het niveau van deze test is vergelijkbaar met het HAVO-VWO examen.

SAT I

 • Deze test is vaak vereist indien je een studie op undergraduate niveau gaat doen. De SAT I duurt drie uur, bevat voornamelijk multiple choice vragen en meet vooral communicatieve en rekenkundige redeneermethodes. Ook deze toets is vergelijkbaar met het HAVO/VWO examen. De tekst is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.

SAT II

 • Deze test is minder vaak vereist dan de SAT I test voor studenten die op undergraduate niveau willen studeren. De test meet de kennis op bepaalde vakgebieden en de toepassing van deze kennis. De test is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.

Ook zonder VWO toegelaten op universiteit in Amerika!

Een groot verschil tussen Amerika en Nederland is dat je ook zonder VWO diploma tot een Amerikaanse universiteit kan worden toegelaten.

Zo kun je met een vmbo-t-, mavo-, havo-, mbo-, hbo- ofwel vwo-diploma starten met een Associate degree in de VS. Dit is een speciale opleiding die gelijkwaardig is aan de eerste twee jaar van een bachelor (ook qua niveau). Associate degree haalt kun je vervolgens doorstromen naar een Amerikaanse universiteit.

Hiermee sla jij dus een paar stappen over! In veel andere landen is een dergelijke constructie niet mogelijk!

Lijkt een Associate Degree jou wel wat en wil je hier meer over weten? Kijk dan hier verder.

Hoe zit het met studiefinanciering?

Het zal waarschijnlijk geen complete verrassing zijn, maar: Studeren in het buitenland is een dure aangelegenheid. Vooral een studie in Amerika kan aardig in de papieren lopen (denk aan hoge kosten voor het collegegeld maar ook kosten voor het verblijf/huisvesting, boeken en eten/drinken).

Veel studenten kijken daarom eerst naar het kostenplaatje voordat zij een studie in Amerika overwegen. Hiervoor kan jij een beroep doen op een aantal faciliteiten. In de eerste plaats natuurlijk de studiefinanciering van DUO. Om in aanmerking te komen voor studiefinanciering dien je echter wel met een aantal zaken rekening te houden. Deze zijn als volgt:

Voorwaarden Studiefinanciering in het Buitenland

 • Jouw buitenlandse opleiding is positief getoetst door het EP-Nuffic.
 • Er is sprake van een voltijdstudie.
 • Je leeftijd is onder de 30 jaar.
 • In de laatste 6 jaar was je minimaal 3 jaar legaal in Nederland.

Indien je aan alle bovenstaande voldoet kan je bij de DUO de volgende studiefinanciering maximaal aanvragen. Let hier wel bij op dat je een aanvullende beurs alleen kan verkrijgen als je ouders te weinig verdienen (dit is dus per situatie verschillend).

Studiefinanciering Bedrag
Lening € 479,76 per maand
Aanvullende beurs 387,92 per maand
OV-vergoeding € 89,07 per maand
Collegegeldkrediet € 835,83 per maand
Totaal € 1.792,58 per maand

De lening en het collegeldkrediet ga je 2 jaar na afstuderen pas aflossen. Indien je binnen 10 jaar afstudeert wordt de OV-vergoeding en de Aanvullende beurs door de overheid kwijtgescholden.

Voor de meeste studies kun je maximaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. De laatste jaar hiervan kan je dan maximaal € 931,51 lenen (in plaats van € 479,76).

Ook al maak je gebruik van de maximale studiefinanciering dan nog zullen de kosten niet dekkend zijn om het collegegeld in Amerika te dekken. Hierdoor zul je gebruik moeten maken van aanvullende mogelijkheden. Deze worden hieronder verder beschreven:

Beurs aanvragen voor studeren in het Buitenland

Alleen de studiefinanciering is niet voldoende om jouw studiekosten in Amerika te dekken. Om toch in jouw kosten te kunnen voorzien kun je om een aanvullende beurs aanvragen (buiten DUO om). In Nederland zijn er een hoop mogelijkheden om dit te doen. Zo zijn er een hele hoop initiatieven/comitees waar je een beurs kan aanvragen. Hieronder een aantal bekende beurzen.

Beurs voor Studeren Amerika

Houdt bij de beurzen wel rekening met het het volgende:

Hoe ziet een beurs eruit?

 • Veel beurzen zijn niet kostendekkend
 • Je mag de beurzen stapelen. Zo kan je meerdere beurzen aanvragen.
 • Het totale bedrag mag echter niet de totale studiekosten overschrijden.
 • De beurs is een gift, dus gratis.
 • Er is altijd sprake van een selectieprocedure.
 • Veel beurzen gelden voor specifieke universiteiten

Hiernaast zijn er ook speciale beurzen voor studenten die op hoog niveau een sport beoefenen en willen studeren in Amerika. De handigste manier om dit te doen is door je in te schrijven bij het  National Register of College Prospects, via welke coaches op de hoogte worden gebracht van getalenteerde sportlieden. Inschrijving kost $ 65, waarbij de gegevens worden doorgegeven en de coaches zelf contact opnemen. Via deze coaches kan jij een beurs in Amerika aanvragen.

Andere mogelijkheden: Een NAF Student Loan

In Amerika is het daarnaast ook mogelijk om een international Student Loan aan te vragen. Dit is een lening voor internationale studenten die geen Amerikaans staatsburger zijn.

De beste manier om dit te doen is door dit te regelen via de “The Netherland-America Foundation”. Dit is een speciaal fonds dat alleen voor Nederlandse en Amerikaanse staatsburgers kan worden gebruikt. Dit zijn de zogenaamde NAF Study Loans. Voor bedragen tot een maximum van 10.000 dollar heb je 1 “co-signer” nodig, voor leningen boven de $ 10.000 zijn er meer dan 1 “co-signer” benodigd. Meer informatie vindt je hier .

Meer vragen? Laat het weten

Mogelijk dat jij nog met meer vragen zit na het lezen van deze column over het studeren in Amerika. Laat het hieronder dan weten en wij beantwoorden graag al jouw vragen!