Wat zijn de beste gratis Studiekeuzetesten?

Gratis studiekeuzetesten. Het internet wemelt ervan!

En dat is niet voor niks. Ruim 61% van de jongeren worstelt jaarlijks met hun studiekeuze. Alle (gratis) hulp bij zo’n moeilijk proces is dan mooi meegenomen. Een gratis studiekeuzetest biedt dan mogelijk een uitkomst.

De vraag is alleen: Zijn gratis testen de moeite waard? Heb jij er ook wat aan? En zo ja: Welke test kan jij dan het beste inzetten?

Vandaar dat we vandaag een aantal bekende (gratis) studiekeuzetesten behandelen. Wij bespreken onze ervaringen en bekijken of jij ook wat aan de testen hebt.

 

Studiekeuzetest: Studiekeuzetest.nu

Onze Rating van de Test:  1 ster

Website:  http://www.studiekeuzetest.nu/start-gratis-studiekeuzetest

Voordelen Nadelen
Alleen MBO-studies
Geen onderscheid MBO, HBO, WO-studies
Afstaan van persoonlijke gegevens
Onduidelijk hoe lang test duurt
Veel saaie/onrelevante vragen
Testresultaten niet gelijk inzichtelijk

De eerste test die we bekijken is van studiekeuzetest.nu. Snel onderzoek op internet laat zien dat deze test op vele verschillende websites wordt aangeboden waaronder: werksite.nl en opentest.nl. De test is exact hetzelfde op alle websites, dus het maakt niet uit waar je de test invult.

Als we de lovende reviews moeten geloven dan hebben we hier te maken met de creme-de-la-creme onder de gratis studiekeuzetesten. De reviews met 9’ens en 10’en vliegen je letterlijk om de oren.

Die beloftes worden echter niet waargemaakt.

Tijdens het maken van de test blijkt al snel dat de stellingen waartussen gekozen moeten zo op het eerste gezicht niet heel relevant zijn voor HBO’ers en WO’ers. Neem bijvoorbeeld de stelling: “bejaardenverzorger of caissière ?” Wat heb jij liever? Nou..beide niet (in mijn geval). Toch word je gedwongen om hiertussen een keuze te maken. Hoe helpen dergelijke vragen iemand die bijvoorbeeld twijfelt tussen een natuurkundige of scheikunde universitaire bachelor?

Nu kan dat 1 of 2 keer gebeuren. Maar persoonlijk had ik bij 80% van de vragen. Daarbij zijn koeien melken, een dakkapel repareren, een nieuwe lijmsoort maken, vlees controleren en actief zijn als verzekeringsagent nou niet onderwerpen waarmee je jongeren (die al moeite hebben om te kiezen) op ideeën gaat brengen.

Belangrijker en vervelender is echter dat je aan het einde van de test ineens allerlei persoonlijke gegevens moet invullen om bij jouw testuitslag te komen. Naam, telefoonnummer, email-adres, werk, inkomen, eventuele bijbaantjes, over welke onderwerpen je ongevraagd wilt worden lastiggevallen. Er wordt nog net niet gevraagd om ook jouw laatste loonstrookje mee te sturen. Hoezo moet deze informatie worden meegestuurd? En wat wordt hier vervolgens mee gedaan?

Doordat de gegevens aan het einde (in plaats van het begin) worden gevraagd voel je je daarbij haast genoodzaakt om het ook in te vullen. Anders heb je zojuist voor niets 15 minuten aan een test verspilt. Als ze dit soort vragen aan het begin van de test hadden gesteld, dan had niemand de test verder ingevuld.

Het frappante is dan weer wel dat je gegevens over jouw opleidingsniveau moet afstaan (MBO, HBO, WO). Dit terwijl hier vervolgens bij de testuitslagen niks mee wordt gedaan. Zelf heb ik bijvoorbeeld als test WO als opleidingsniveau ingevuld, dit terwijl nagenoeg al mijn voorgestelde studies MBO-studies zijn. Ook gaf ik bijvoorbeeld aan dat ik geïnteresseerd was in economische studies. Ook hier zag ik niks van terug in de testuitslagen. Blijkbaar worden dergelijke gegevens alleen gebruikt voor (interne) commerciële doeleinden en niet om jou verder te helpen bij jouw studiekeuze.

Kortom: Loop hier met een grote boog omheen.

Studiekeuzetest: 123test.nl

Onze Rating van de Test:  1 ster

website:  https://www.123test.nl/gratis-studiekeuzetest

Voordelen Nadelen
Test is snel gemaakt Test is veel te kort
Resultaten gelijk zichtbaar Resultaten van test onbevredigend
 Weinig voorbeeldstudies
Geen concrete studievoorstellen
Hadden we al gezegd dat de test kort was?

Misschien hebben we meer geluk met de test van 123test.nl.

Ook met deze test kiezen we tussen allerlei verschillende stellingen. Zo op het eerste oog lijken deze stellingen echter een stuk relevanter: ” Ben je liever een onderzoeker of houd je meer van analyseren?”. Ok, nu komen we ergens! Dit begint erop te lijken.

Echter blijkt al snel dat we te vroeg hebben gejuicht. Al na een paar vragen hebben we de test namelijk al afgerond en worden de resultaten in één oogopslag op ons beeldscherm getoverd. Dit is wel heel erg snel! Is het dan wel mogelijk om een goed studieadvies te geven?

Daarover kunnen we (net zoals de test) kort over zijn: nee. Op basis van de beperkte informatie die we met de test hebben mogen delen worden we rücksichtslos ingedeeld op 5 schuiven (Praktisch,  Conventioneel, Mensgericht, Artistiek of Onderzoekend). Vervolgens worden er 2 voorbeeldstudies getoond. Iemand die bijvoorbeeld op praktisch hoog scoort (1 van de 5 schuiven) krijgt daarbij de voorbeeldstudies: lucht- /ruimtevaarttechniek of diergeneeskunde. Twee studies die naar mijn mening niet verder uit elkaar kunnen liggen.

Gelet op het feit dat de test ook heel kort was, kan ook niet worden verwacht dat de resultaten heel gericht/uitgebreid zijn. Zelf raad ik af om deze test te gebruiken.

studiekeuzetest NTI

Studiekeuzetest: NTI

Onze Rating van de Test:  1 ster

Website:  https://www.nti.nl/test-jezelf/beroepskeuzetest-per-niveau/niveau/hbo/

Voordelen Nadelen
Relevanten stellingen In testresultaten alleen NTI studies
Grotere keuzemogelijkheden stellingen Geen onderscheid MBO, HBO, WO
Veel te algemene testresultaten
Onduidelijk hoe lang test duurt

Ook het NTI biedt een gratis studiekeuzetest aan. Net zoals de andere tests bestaat ook deze test uit een groot aantal stellingen waartussen je moet kiezen. Dit is blijkbaar de enige manier waarop er getest kan worden.

Het is wel oppassen geblazen bij deze test. Mocht je namelijk vergeten om 1 stelling in te voeren voordat je doorklikt, dan kan je de hele test opnieuw doen. Ik spreek uiteraard niet uit eigen ervaring…

De stellingen zelf zien er relevant uit. Daarbij kan je aangeven bij welke stelling je het meer/minder eens bent. Er komen een groot aantal onderwerpen aan bod waardoor de verwachting wordt gewekt dat we hier met de eerste serieuze gratis studiekeuzetest te maken hebben.

Bij de resultaten komt echter de aap uit de mouw. Er worden alleen maar cursussen en opleidingen van het NTI zelf genoemd en geadviseerd. Een beetje zoals: Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

Ben jij bijvoorbeeld heel ondernemend en onderzoekend? Dan wordt er aangeraden om NTI-opleiding voor MBA te doen? Is dit niks voor jou dan kan je ook eens denken aan een NTI-opleiding bedrijfseconomie? Mocht je het echt niet meer weten dan kan je natuurlijk ook een economie-studie kiezen. Zolang het maar wel bij het NTI is natuurlijk. Dat snap je natuurlijk wel.

Buiten het feit dat overal een NTI-sticker op is geplakt, zijn de testresultaten wel heel algemeen. Er wordt geen rekening gehouden met opleiding (MBO, HBO, WO) en er worden meer richtingen genoemd dan dat er ook een concreet studiekeuzeadvies uitrolt. Weet jij bijvoorbeeld van jezelf dat jij graag een economische richting op wilt met jouw studiekeuze, dan kom je met de NTI-test geen stap verder. Tenzij je natuurlijk precies wilt weten welke opleidingen het NTI op het gebied van economie allemaal aanbiedt.

Kortom: Ook deze test gaat niet door naar de theaterronde.

studiekeuzetest icares

Studiekeuzetest: Icares

Onze Rating van de Test:  studiekeuzetest review 4 sterren

Website:  https://www.icares.com/instantstudytest

Voordelen Nadelen
Duidelijke stellingen Veel zelfkennis is noodzakelijk
Gericht advies (MBO, HBO, WO) Je kan niet aangeven wat je wel/niet wilt terugzien in studie
 Duidelijke en relevante resultaten
 Mogelijkheid om universiteiten te kiezen

Net op het moment dat we het eigenlijk willen opgeven pakken we nog even de test van Icares erbij. Zoals veel aanbieders biedt Icares naast de betaalde studiekeuzetest, ook een gratis variant aan. Heel Hollands kiezen we uiteraard voor de gratis variant.

De test bestaat zoals als alle andere testen weer uit stellingen. Bij elke stelling kan je aangeven in hoeverre je het eens bent met de stelling. De stellingen zijn relevant en gericht op studies en studiekeuzes. Stellingen zoals “Ik ben commercieel” en “Ik ben muzikaal” passeren de revu. Zo wordt op basis van jouw interesses/talenten dus gezocht naar bijpassende studies.

Aan het einde van de test kan duidelijk worden aangegeven naar welk opleidingsniveau dient te worden gekeken. Er is zelfs de mogelijkheid op bepaalde Universiteiten of Hogescholen uit te sluiten.

En dan de testresultaten! Zowaar krijgen we deze keer wel duidelijke, heldere en relevante resultaten te zien. Er wordt een lijst weergegeven van 250 studies. De studies die het hoogst scoren op basis van jouw antwoorden staan bovenaan.

Bij 1 van onze testdeelnemers scoort de opleiding Accountancy & Controlling, Informatica en Econometrie hoog (universitair). Dit zijn allemaal opleidingen die heel goed bij zijn/haar interesses passen. Kortom: duidelijke resultaten waar je wat mee kan.

Probleem hierbij is wel dat de resultaten heel erg afhankelijk zijn van jouw manier van invullen. Je moet duidelijk weten wat je wilt. Als dit niet het geval is dan kunnen de resultaten niet veelzeggend zijn.

Ook zijn er een aantal studies in de top 20 behoorlijke missers. Dat ik goed ben in rekenen en dit leuk vindt betekent namelijk nog niet dat ik dit wil terugzien in mijn studie. Die extra stap wordt met deze test ook niet gemaakt.

Echter, al met al, een behoorlijk degelijke test die echt de moeite waard is.

Conclusie

We hebben een aantal gratis studiekeuzetest bekeken. Na een kort rondje langs de test blijkt dat (buiten de Icares-test) het niveau beneden peil is. Veel tests zijn niet de moeite waard. Mijn advies zou daarom zijn om op zoek te gaan naar (betaalde) alternatieven en de gratis-tests links te laten liggen. Als je toch op zoek bent naar een gratis test dan zou ik voor de gratis studiekeuzetest van Icares kiezen. Deze test schiet er (in onze test) met kop en schouders bovenuit.