Wat is studiekeuzebegeleiding?

Wat is studiekeuzebegeleiding eigenlijk? En wat is het vooral niet? Als we moeten afgaan op wat we op de schoolpleinen horen, dan weten we het eigenlijk niet.

Sterker nog, veel jongeren hebben nog nooit van studiekeuzebegeleiding gehoord.

Dus vertelt deze column alles over studiekeuzebegeleiding: Welke vooroordelen kloppen? En welke vooroordelen kloppen juist niet?

Studiekeuzebegeleiding? Een kaartenbak vol studies?

Steeds vaker merken wij op dat er veel vooroordelen heersen als het gaat om studiekeuzebegeleiding. Jongeren komen binnen met een probleem: hun studiekeuze, en zijn vaak op zoek naar een kant-en-klare oplossing: een studie.

Jongeren hopen dat studiekeuzebegeleiders een kaartenbak hebben met allemaal studies waarbij wij na enige vragen een kant en klare studie uittrekken.

“Alsjeblieft, dit is hem dan!”

Niets is minder waar. Natuurlijk weten begeleiders een hoop van studies, maar studiekeuzebegeleiders zijn geen wandelende encyclopedieën. Die weten niet alles. Er zijn zelfs goede studiekeuzebegeleiders die nagenoeg niks weten over sommige studies.

Misschien klinkt dat raar of erg. Maar een goede studiekeuzebegeleider is in de eerste plaats niet een persoon die alles weet van alle studies. Het is iemand die er juist voor zorgt dat jij jezelf beter leert kennen. Hierdoor krijg jij een beter idee wat een studie in zich moet hebben om bij jou te passen en kan je veel betere vragen stellen bij hogescholen/universiteiten. Hierdoor kom je er  zelf achter welke studie het best bij jou past.

Bij studiekeuzebegeleiding kiest de studiekeuzecoach dus niet de studie voor jou uit. En dat is maar beter ook. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je het meest gelukkig wordt met de keuzes die je zelf maakt.

Current psychological theory and research affirm the positive affective and motivatonal consequences of having personal choice. Bron

Je bent meer gemotiveerder als jij zelf jouw studiekeuze maakt.

Een goede studiekeuzebegeleider zet jou ook echt aan het werk. Dat betekent dus niet dat je simpelweg alleen een aantal gesprekken volgt en dan weet welke studie je moet kiezen.

Je krijgt opdrachten mee die je thuis gaat maken. Je gaat je omgeving ondervragen. Je vult testen in die je bespreekt. Je komt erachter hoe anderen naar je kijken en waar jouw kwaliteiten liggen. Pas dan kan je ook echt een goede studiekeuze maken.

Studiekeuzebegeleiding: Alleen als je het echt niet meer weet?

“ Begeleiding bij jouw studie? Dat doe je toch alleen als je echt radeloos bent?” is vaak ook een gedachte die bij veel studiekiezers leeft.

De ervaring leert dat jongeren vaak pas een studiekeuzecoach inschakelen als ze voor hunzelf al andere mogelijke alternatieven hebben onderzocht. Het komt ook dikwijls voor dat jongeren 3 of 4 verschillende studies zijn begonnen en weer zijn gestopt.

De tendens is dat studiekeuzekiezers vaak veel te laat aankloppen bij een studiekeuzecoach. Het wordt toch gezien als een soort van laatste redmiddel.

Zonde, want met een beetje meer zelfinzicht en begeleiding hadden die studiekiezers in een veel eerder stadium een studie kunnen volgen die wel bij ze past. En dan zonder al te veel kleerscheuren.

Studiekeuzebegeleiding is namelijk maatwerk. De een heeft een heel lang en uitgebreid traject nodig en voor de ander is de bevestiging van een sterk vermoeden al voldoende om een studie te kiezen.

En daardoor kan je vaak ook een betere studie kiezen. Je leert minder te luisteren naar je omgeving (vele van jouw keuzes worden vaak in grote mate beïnvloed door anderen) en meer naar jezelf.

Studiekeuzebegeleiding: Je wordt volledig door de mangel gehaald?

“ Allemaal leuk en aardig zo’n studiekeuzetraject, maar is zo’n traject niet veel te intensief? Word je niet volledig door de mangel gehaald?”

Uit onze ervaringen en uit onderzoek blijkt dat veel jongeren opkijken tegen studiekeuzebegeleiding. Het wordt vaak gezien als een lang en intensief traject, met veel emoties en gedoe.

Dat hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Er zijn studiekeuzebureau ‘s waar je een hele batterij aan testen maakt. Bij de meeste bureaus is dat echter niet het geval.  Die bureaus kijken juist wat jij nodig hebt om verder te komen met jouw studiekeuze.

Daarnaast wordt alles stap voor stap ondernomen. Je hoeft niet zelf na te denken wat de volgende stap gaat zijn. Dat wordt dus voor jou gedaan. Jouw probleem wordt in een samenwerking opgepakt en alles wordt voor jou overzichtelijk gemaakt. Dat is vaak al voldoende om het echt beklemmende gevoel van het maken van een studiekeuze weg te nemen.

Wat is studiekeuzebegeleiding dan wel?

Allemaal leuk en aardig die vooroordelen, maar wat klopt er dan wel van studiekeuzebegeleiding? Wat is studiekeuzebegeleiding dan wel?

Studiekeuzebegeleiding
Studiekeuzebegeleiding komt simpelweg neer op het leren van het maken van lastige/moeilijke keuzes. Het is hulp dat ingezet kan worden wanneer:

  1. Alle keuzes duizelen en je door de bomen het bos niet meer ziet
  2. Je niet duidelijk hebt waar je talent ligt, je echte interesses, wat je belangrijk vindt of wat een studie nu in zich moet hebben om bij jou te passen,
  3.  Je van jezelf weet dat keuzes maken sowieso een kwelling is,
  4. Als je steeds maar blijft twijfelen tussen enkele studies,
  5.  Als je behoefte hebt aan meer zekerheid/bevestiging in je keuze.

De begeleiding is eigenlijk hulp dat je kan inzetten wanneer je (even) niet meer weet wat voor jou de volgende stap is bij het maken van jouw studiekeuze.

Soorten studiekeuzebegeleiding

In de studiekeuzewereld zijn er eigenlijk 2 werkwijzen die worden ingezet. Als jij je aanmeld bij een studiekeuzebureau, dan zullen ze altijd 1 van deze 2 methodes kiezen. De methodes zijn:

  • Studiekeuze advies,
  • Studiekeuze coaching.

Studiekeuzeadvies

Het woord zegt het al: advies. Studiekeuzeadvies draait voornamelijk om het maken van testen. Zo’n traject begin je vaak met een intakegesprek waarna je vaak een aantal interesse/psychologische tests gaat maken. Deze testen kunnen soms 1, maar vaker meerdere uren duren.

De testen worden vaak ingekocht bij gespecialiseerde bureaus die deze testen ontwikkelen.  De kwaliteit van de testen is vaak hoog (ook afhankelijk van de prijs) en veel beter dan de vele gratis testen die je op internet vindt.

De adviseur besteedt bij dit soort begeleiding ook veel aandacht aan de interpretatie van de resultaten. Er wordt vaak een link gelegd tussen de resultaten en wat er tijdens het intakegesprek is besproken.

Nadat de gemaakte testen zijn geanalyseerd, krijg je een studiekeuzerapport mee naar huis. In dit rapport staan uiteraard alle uitslagen van de testen. Hierbij staat meestal een (uitgebreide) analyse van de adviseur met een duidelijk advies (welke studie/soort studie) het best bij je past.

Vaak vindt er bij dit traject ook nog een eindgesprek plaats waarbij de studiekeuze resultaten mondeling worden besproken. Echter kost zo’n gesprek ook wel wat extra.

Voordeel van studiekeuzeadvies is dat het traject vaak korter is (dan begeleiding) en dus sneller is af te ronden. Daarbij hoef je buiten de testen niet veel zelf te ondernemen. Er komt als resultaat een duidelijk advies naar voren waar je dus ook echt wat mee kan.

Nadeel is wel dat studiekeuzeadvies vaak minder grondig is dan het alternatief: studiekeuzecoaching. Bij studiekeuzecoaching wordt het grondiger aangepakt,  waardoor je een beter onderbouwde keuze kan maken. Je leert zelf je keuze te maken. Bij studiekeuzeadvies is dat niet het doel.

Studiekeuzecoaching

Studiekeuzecoaching is een totaal andere werkwijze en verschilt nogal van studiekeuzeadvies.

Bij studiekeuzecoaching staat reflectie centraal. Er worden meerdere gesprekken gevoerd (eens per week of eens in de 2 weken) waarbij onderdelen van jouw studiekeuze wordt besproken.

Voor elk gesprek wordt vaak een voorbereiding gevraagd. De meeste mensen denken alleen aan het maken van testen. Dit is meestal ook onderdeel van de coaching, maar in coaching word je studiekeuze vanuit verschillende hoeken samen bekeken. Dit gebeurd ook middels het maken van opdrachten. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je aan jouw omgeving vraagt hoe ze jou ervaren. In het studiekeuzegesprek worden al deze uitkomsten dan met elkaar vergeleken om te kijken of hier een rode draad in zit (wie ben jij en waar liggen jouw kwaliteiten). Dit soort vragen kunnen in een later stadium namelijk heel erg van pas komen als je een shortlist hebt van enkele studies waaruit je gaat kiezen.

Bij studiekeuzecoaching ligt de focus dus niet op het maken van testen. Dit neemt niet weg dat de kans groot is dat het maken van testen wel onderdeel kan zijn van de begeleiding. Sterker nog, een goede studiekeuzecoach combineert het beste van beide werelden.

Trajecten bij studiekeuzecoaches zijn vaak langer en intensiever dan bij adviseurs. Voordeel is dat je grondiger gaat kijken naar jouw studiekeuze en dat je leert hoe je zelf keuzes kan maken die bij jou passen. Nadeel is dat dit soort trajecten vaak duurder zijn en langer duren. De vraag die je kan stellen is of dit hogere prijskaartje het voor jou waard is. Dit is voor iedereen verschillend.

Soort Studiekeuzeadvies Studiekeuzecoaching
Kern Uitslagen van testen waar een advies op gebaseerd wordt. Samenspel van opdrachten, gesprekken en testen om zelf te leren een studie te kiezen.
Duur 1 tot 3 afspraken 3 tot 6 afspraken (gemiddeld)
Hoe Eerlijk de testen invullen Reflecteren op jezelf

Studiekeuzeadvies kan ook soms online worden ingevuld waarna je een rapportage ontvangt. Voor studiekeuzecoaching dien je vaak naar locatie te reizen waar de gesprekken worden gevoerd.

Wat levert studiekeuzebegeleiding je op?

Maar wat levert studiekeuzebegeleiding jou op? Krijg je een garantie op een studie die echt bij jou past?  En hoe weet je nu of de begeleiding bij iedereen aanslaat?

Uit onderzoek naar de effecten van studiekeuzebegeleiding blijkt dat veel jongeren die studiekeuzebegeleiding hebben gevolgd hier veel baat bij hebben gehad. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Utrecht dat 76% van de jongeren na minimaal 1 collegejaar nog dezelfde studie volgt na studiekeuzebegeleiding. Bij mensen die geen studiekeuzebegeleiding hebben gevolgd ligt dit percentage een stuk lager op 67%.

Maar boven alles levert studiekeuzebegeleiding je vaak ook een echt goed gevoel op. Je krijgt bevestiging, duidelijkheid en zekerheid in jouw keuze. Een keuze waar je je goed bij voelt en achter staat. Hierdoor kan je vol vertrouwen starten met de studie. Daarbij heb je veel geleerd over jezelf. Je weet waar jouw talenten liggen, je interesses, je waarden en waarom die specifieke studie bij jou past.

Ook leer je om überhaupt beter keuzes te maken. Dit helpt jou ook in jouw verdere leven. Je leert hoe je een keuze kan maken die vanuit jou komt, in plaats van uit je omgeving en/of externe factoren. Wanneer er te veel keuzes zijn om ze allemaal te bekijken, kan je alleen een ‘goede’ keuze maken door eerst te bepalen wat voor jou belangrijk is in deze keuze. Door de begeleiding leer je dit te doen en deze tactiek kan je ook bij andere grote keuzes inzetten, zoals het kiezen van een minor, master en een baan.

Financieel gezien kan studiekeuzebegeleiding je veel opleveren. 1 jaar verkeerd studeren kost ruim € 2.000,–. Dit is veel meer dan studiekeuzebegeleiding (tussen € 500,– en € 1.000,–  per traject). Daarbij is onze studiekeuzebegeleiding ook nog eens fiscaal aftrekbaar (link naar aftrekbaarheid) waardoor de werkelijke kosten voor begeleiding nog lager liggen. Soms wel tot 50% (afhankelijk in welk belastingschrijf je valt).

Daarnaast is het uiterst zonde om een paar maanden een studie te volgen waar jij je niet thuis voelt of het idee hebt dat het niet bij je past. Dit heeft effect op je zelfvertrouwen en gaat ervoor zorgen dat je sneller dan normaal gaat twijfelen en niet van jezelf durft uit te gaan.

Wat kost studiekeuzebegeleiding?

We hadden het net al een klein beetje besproken (de kosten), maar nu wordt het specifieker.

We zijn op onderzoek uitgegaan wat gemiddeld studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching kost in Nederland. Dit zijn gemiddelde de tarieven waarvan je uit kan gaan.

Soort Studiekeuzeadvies Studiekeuzecoach
Uurtarief Onbekend € 100,–
Gemiddeld per traject € 983,– € 965,–

* voor bovenstaande prijzen zijn de bureaus gekozen die al aantallen jaren studiekeuzeadvies  of –coaching bieden en hoog in Google staan.

Daarbij kunnen de prijzen aardig uiteenlopen. Dit is van meerdere factoren afhankelijk, maar vooral van de kwaliteit van de begeleiding.

Hoe kies je nu een goede studiekeuzecoach?

Een studiekeuzecoach kiezen is vaak best lastig! Want welke studiekeuzecoach is goed en welke middelmatig? Hieronder daarom 2 goede tips die jou kunnen helpen bij het uitzoeken van een coach

Ga praten met meerdere studiekeuzecoaches

Het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak voelt bij de coach en het idee hebt dat hij of zij je ook echt kan helpen bij je vragen. Ga daarom praten met meerdere studiekeuzecoaches. Kies er niet 1 uit alleen omdat je van een vriendin hebt gehoord dat deze goed is. Jij bent een ander persoon dan je vriendin en hebt waarschijnlijk ook andere vragen. Ga dan wel kritisch het gesprek met de coach in.

Als je meerdere coaches hebt gesproken kan je een betere keuze maken. Je staat er versteld vanm maar dit wordt vaak niet of nauwelijks gedaan.

Kies studiekeuzecoaches met een specialisme

Is jouw coach ook gespecialiseerd in studiekeuze? Doet hij /zij dit werk fulltime of heeft zo iemand slecht een paar klanten per jaar? Is iemand aangesloten bij een beroepsvereniging? Hoe up-to-date is de kennis van jouw coach? Dit zijn allemaal vragen die veel kunnen zeggen over de kwaliteit van de coaching.

Niet iedere coach besteedt heel veel aandacht aan haar/zijn ontwikkeling op studiekeuzegebied. Veel coaches bieden naast studiekeuzebegeleiding ook andere vormen van begeleiding aan. Dit heeft er ook vaak mee te maken dat studiekeuzecoaching echt een niche is en er dus maar weinig bureaus in Nederland zijn die hierin gespecialiseerd zijn.

Daarbij zijn er binnen de studiekeuzebegeleiding ook specialisaties. Hierbij kan je denken aan:

  • Opleidingsniveau: richt de coach zich op alle opleidingsniveaus of op 1 of meerdere ervan? Het voordeel is als de coach zich zowel op het mbo, als hbo, als wo richt, dan kan deze alle opleidingsvragen bedienen. Het voordeel van specialiseren op 1 of 2 opleidingsniveau is dat er dan vaak meer kennis is over de studies in deze niveaus.
  • Scholier vs student: Hier word niet vaak onderscheid in gemaakt, maar dat is er wel. Als scholier heb je vaak iets minder levenservaring dan een student die al enkele maanden een studie heeft ervaren. Weet de coach bij jou als scholier toch samen tot concrete stappen te komen? En weet de coach studenten te begeleiden die een vervelende ervaring achter de rug hebben bij het kiezen van een opleiding? Hierin verschillen de methodes.
  • Autisme/ ADD/ ADHD etc.: Als een coach kennis heeft over deze aandoening en jij kampt er mogelijk mee, vergemakkelijkt dit wel de begeleiding. Zo kan de coach namelijk de coaching zo goed mogelijk op jou afstemmen.
  • Perfectionisme / faalangst etc.: Ook bij deze specialisatie is het fijn als de coach, door de kennis en mogelijke ervaring, hiermee jou passender kan helpen door het proces heen.

Daarbij is studiekeuzecoaching ook redelijk nieuw. De meeste bureaus in dit werkveld zijn minder dan 10 jaar oud. Het is dus helemaal niet gek dat er dus maar weinig studiekeuzecoaches zijn met meer dan 10 jaar werkervaring.

Conclusie

Hopelijk hebben bovenstaande tips jou geholpen met de vragen die jij hebt op het gebied van studiekeuze. Zijn er echter nog meer vragen waarmee wij je kunnen helpen? Schroom dan niet en stel jouw vraag onderaan in deze column!

over keuzesprong studiekeuzebegeleidingWie of wat is KeuzeSprong?

KeuzeSprong biedt studiekeuzebegeleiding die ervoor zorgt dat je stap voor stap zelf leert je studiekeuze te maken. Dit doen we door opdrachten, testen en veel reflectie in te zetten.

Voor elk gesprek verricht je voorbereiding, zodat we het beste uit de begeleiding kunnen halen. We gaan samen puzzelen naar wat er in een studie en latere werk moet zitten, om te zorgen dat het helemaal bij jou en je wensen past.

Specialisme

Wij zijn gespecialiseerd in het volgende:

  • Jongeren die het extra moeilijk vinden om te kiezen door o.a. perfectionisme en faalangst;
  • In het HBO en WO (dus niet het MBO);
  • Studenten die al een studie hebben gevolgd en erover twijfelen of al gestopt zijn.

In het voorjaar nemen wij altijd contact op met de studiekiezer om te polsen of en hoe de studie bevalt. Tot nu toe gaat 80% over na het 2ecollegejaar. De redenen dat de overige niet doorgegaan zijn, zijn heel divers. Veelal gaat het op het niet behalen van de studiepunten of de persoonlijke situatie.

Kosten studiekeuzebegeleiding

De kosten verschillen per persoon en traject, maar gemiddeld rond de 800 euro (voor een premium pakket).

In contact komen met KeuzeSprong?

De eerste stap is het contactformulier op de website invullen of om te bellen met eigenares Judith Knobbout van KeuzeSprong. Je plant dan een gratis kennismakingsgesprek in. In dit gesprek leren wij jou kennen en jij de studiekeuzecoach.