Decentrale selectie en loting

decentrale-selectie-loting-studiekeuze Decentrale selectie en loting

Er zijn nog nooit zoveel studies geweest waarbij een decentrale selectie wordt gehanteerd als nu. Hogescholen en universiteiten willen graag meer vat hebben op wie in de collegebanken terechtkomt. Zo hopen ze minder uitval te creëren en ervoor te zorgen dat de match tussen de student en de studie klopt.

Wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Loting

Voordat de decentrale selectie wordt uitgelegd, is het verstandig eerst het begrip loting te beschrijven. Bij een pure lotingstudie worden de jongeren geselecteerd op basis van hun eindexamencijfers. Jongeren die gemiddeld een 8 of hoger staan hebben gegarandeerd een plekje in de collegebanken. De overgebleven jongeren worden in een lotingklasse ingedeeld en DUO bepaalt onafhankelijk wie wel en niet mogen deelnemen aan de studie. Vaak wordt een studie zowel op pure loting als op decentrale selectie ingericht.

Decentrale selectie

Bij decentrale selectie kijken ze verder dan alleen de cijfers. De invulling hiervan wordt per instelling bepaalt. Vaak wordt gevraagd een motivatiebrief te schrijven, een toets te maken of een presentatie te geven. Je hebt dus meer invloed op je toelating met decentrale selectie dan met loting.

Nadelen decentrale selectie

De studies waarvoor decentrale selectie wordt ingezet zijn niet verdeeld over de verschillende studierichtingen. Ze zitten vooral in de zorg. Denk aan Medische Hulpverlening, Fysiotherapie en Mondzorgkunde. Daarbij mag je jezelf maar voor één studie inschrijven die een decentrale selectie of loting hanteert. De inschrijfdatum varieert daarnaast van januari tot mei. Voor de andere studies is de inschrijfdatum 1 mei.

Voordelen decentrale selectie

Met decentrale selectie heb je meer invloed of je aangenomen wordt voor de studie dan met alleen loting. Dat kan dus aardig in je voordeel werken. Je kan je voorbereiden op hetgeen waar je op wordt beoordeeld. Een presentatie kan je oefenen en voor een toets kan je  proeftoetsen maken. En heb je een motivatiebrief? Dan kan je die voor feedback naar KeuzeSprong mailen, Decentrale selectie is dus voor jezelf een goede toetsing of je de studie echt leuk vindt.

De link naar het overzicht van de studies met loting en decentrale selectie.