Van HBO Propedeuse naar Universiteit

Ik hoor steeds vaker dat er interesse is om vanuit het hbo over te stappen naar het wo. De meeste jongeren denken dat dit niet mogelijk is of vinden de drempel te hoog, Maar wat nu als de universitaire manier van leren en werken beter bij je past?

Het kan gebeuren dat je in je eerste hbo bachelor jaar zit en merkt dat de manier van leren niet bij je past en je meer intellectuele uitdaging zoekt. Je merkt bijvoorbeeld dat je meer diepgang of achtergrond informatie nodig hebt. Of dat je heel gemakkelijk voldoendes haalt en er weinig voor hoeft te doen. Dan kan het best een goede optie zijn om over te stappen naar een universiteit als dit beter bij jou als persoon past.

Let wel op: er zit een groot verschil tussen deze opleidingsniveaus, dit is te lezen in de column over het verschil tussen hbo en wo. Maar het kan maar net zo zijn dat jij als persoon met jouw karakter (doorzettingsvermogen, behoefte aan uitdaging, meer achtergrondinformatie willen) en je manier van leren (leert liever uit boeken, wilt het hele verhaal erachter weten, doet graag onderzoek) beter bij een universitaire opleiding past, alleen heb je dit nog nooit eerder onderzocht. Het is dan altijd raadzaam om met een studieadviseur te praten van de studie naar jouw keuze om te onderzoeken of het een slimme zet is.

Overstapeisen

Uiteraard kan je niet zomaar overstappen. Elke opleiding op de universiteit vraagt iets van je om toegelaten te worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het volgen van een schakeljaar om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen;
  • Het halen van enkele vakken op vwo-niveau via de VAVO;
  • Het maken van een kennis- en/of capaciteitentoets;

Het houden van een motivatiegesprek op de universiteit.

Dit kunnen ook de voorwaarden zijn als je je hbo bachelor hebt behaald en een wo master wilt gaan volgen.

Wat precies per studie de overstapeisen zijn, wordt vaak vermeld bij de informatie over de studie op de website. Anders kan altijd de studieadviseur van de betreffende studie geraadpleegd worden.

Hoe succes verhogen?

Doordat er zeker verschil is tussen hbo en wo haalt niet iedereen het op de universiteit met een havo/hbo achtergrond. Dit draait vaak om het tempo dat aangehouden wordt en de omslag in studeervaardigheden. Het is harder werken, maar is de behoefte aan uitdaging ook niet de reden dat je naar de universiteit wilt overstappen?