Is het slim om een studie te kiezen die geheel bij je aansluit waar weinig werk in te vinden is? Of is het slim om een studie te kiezen waar je niet heel enthousiast over bent, maar waarvan je wel meer kans hebt op een baan? De middenweg is vaak dat er voor een brede en algemene studie wordt gekozen waar je alle kanten nog mee op kan. Zoals velen met jou.

Is het kiezen van een brede studie verstandig?

Door nu een brede opleiding te kiezen lijkt het alsof je slim bezig bent. Je krijgt van deze ene studierichting van alle onderwerpen iets en bent overal een beetje inzetbaar. Dit is voor je latere loopbaan bij sommige functies zeker nuttig. Maar niet voor alle functies.

Inhoudelijke kennis over je vakgebied wordt steeds belangrijker. Dit heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt onderzocht. Jezelf onderscheiden met wat je in huis hebt qua relevante kennis en ervaring is tegenwoordig noodzakelijk om na je studie aan een baan te kunnen komen. Want dit is precies wat de werkgever wil: iemand die direct inzetbaar is, omdat ze al op de hoogte zijn van de in’s & out’s van het specifieke werk.

Welke studie geeft de beste baangarantie?

Een studie kiezen die meer gericht is op een specifiek vakgebied gaat je veel meer opleveren dan een brede studie. Dan blijft de vraag: Maar welke studie dan? Hierbij blijft het belangrijk om van je interesses en talenten uit te gaan. De volgende stap is het onderzoeken wat de arbeidsmarktkansen van deze studierichtingen zijn. Zo kan je goed voorbereid aan je studie en toekomst beginnen. Om deze reden staat hieronder een tabel met de kansen per sector.

Arbeidsmarktprognoses tot 2020:

kansen arbeidsmarkt studie

Groen = goed
Geel = redelijk
Oranje = matig
Rood = slecht