Welke studie past bij mij?

welke studie past bij mij Welke studie past bij mij?

Bovenstaande vraag wordt vaak ingetypt in de zoekmachines van jongeren. Dit geeft aan dat veel jongeren radeloos zijn tijdens het kiezen van een studie. Hun ouders kunnen niet veel helpen, omdat zij vroeger op een heel andere manier een studie kozen (als ze deze mogelijkheid al hadden. Ook vrienden kunnen weinig helpen, omdat zij in hetzelfde schuitje zitten. What to do?

Zoals ik al in eerdere columns schreef, hebben veel mensen in keuzesituaties de neiging om te kiezen vanuit het aanbod aan keuzes: de studies. Als studiekeuzecoach weet ik dat dit alleen maar voor meer verwarring en stress zorgt. Ga ook niet gelijk aan mensen in je omgeving vragen welke studie zij denken dat bij je past. Begin bij jezelf!

Hoe kies ik de juiste studie?

Als jongeren heb je nog geen ellenlang CV, maar je hebt wel hobby’s, bijbaantjes, vrijwilligerswerk, interesses, talenten en, geloof het of niet, een grote groep mensen om je heen die jij straks goed kan gebruiken bij het maken van een studiekeuze.

Ga eerst te rade bij jezelf. Schrijf bijvoorbeeld op wat jij leuk vindt om te doen, wat jou goed afgaat, waar je een kick van krijgt en de tijd bij vergeet. Ook welke complimenten je krijgt van anderen. Daarbij kan je schrijven wat je perse wilt terugzien in een opleiding en wat niet. Dit zijn allerlei onderdelen die je op kan schrijven van jezelf.

Als je dit gedaan hebt, kan je allerlei hulptroepen inschakelen. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden en familie of zij nog meer weten over jou wat nog niet op je lijstje staat. Aan de hand van deze ingrediënten kan je naar opleidingen gaan om te onderzoeken welke aan jouw eisen voldoen.

Stap verder in het studiekeuzeproces

Wil je een stap verdergaan in je studiekeuze? Dan zal het volgende je heel goed helpen: Vraag tijdens bijvoorbeeld verjaardagen aan mensen welke studie en/of beroep ze doen. Laat hen hierover vertellen (iedereen vindt het leuk om over zichzelf te praten). Als je denkt, goh dat is wel interessant, zou je kunnen vragen of je een dagje stage mag lopen of op een ander moment meer vragen kan stellen.

Door op verschillende manieren informatie te verzamelen over studies en beroepen, zorg je dat je een juiste studiekeuze maakt. Vooral het meemaken van studies en beroepen is hier erg belangrijk bij. Dus neem die stap en ga erop uit!

Wil je ook ontdekken welke studie nu bij jou past? Laat dan een berichtje achter hieronder.