Waar lopen jongeren tegenaan bij hun studiekeuze

waar-lopen-jongeren-tegenaan-bij-studiekeuze Waar lopen jongeren tegenaan bij hun studiekeuze?

KeuzeSprong bestaat deze maand alweer drie jaar. En we hebben zeker niet stilgezeten. De afgelopen drie jaar hebben wij tientallen scholieren en studenten begeleid bij hun studiekeuze.

Ook is samengewerkt met verschillende hogescholen en universiteiten om de studiekeuzebegeleiding op grotere schaal te verbeteren. Met deze column wil ik graag terug kijken op deze tijd en uitlichten wie naar ons toekomen en waar de jongeren tegenaan lopen tijdens het kiezen van een studie.

Wie komen er bij ons langs?

De jongeren die bij KeuzeSprong aankloppen bestaan grotendeels uit twee groepen. Enerzijds zijn het scholieren die hun studiekeuze op zich af zien komen en dit graag in één keer heel goed willen aanpakken. Ze kunnen zich onder druk voelen door hun omgeving (overheid, school, ouders, vrienden die het allang weten). Soms is het ook zo dat ze al oudere broers of zussen hebben die worstelen met hun studiekeuze. Ze willen natuurlijk niet in dezelfde valkuilen vallen!

De andere grote groep bestaat uit studenten in het hoger onderwijs die al aan het studeren zijn of zijn gestopt. Ze hebben een studie gekozen, maar om uiteenlopende redenen is het niet gegaan zoals ze van tevoren hadden verwacht. De gekozen studie valt inhoudelijk tegen, de nodige studiepunten worden niet gehaald of er is privé wat gebeurd waardoor ze de aandacht er niet meer bijhebben. Dit kan gaan om een eerste studie, maar er zijn ook studenten die zijn gestart en gestopt met meerdere studies. Je kan je voorstellen dat deze ervaring(en) iets met je doet!

De grootste knelpunten bij het maken van een studiekeuze

Iedere persoon is natuurlijk anders, maar waar wij de jongeren vooral tegenaan zien lopen is:

  • Jongeren richten zich direct op het studieaanbod: De studiekeuze draait om het kiezen van een studie. Dus jongeren richten zich vaak direct op het aanbod op een hogeschool of universiteit. Ze lezen van alles over de studies. Vaak gebeurt het dat ze in elke studie wel iets leuks zien of juist dat ze in alles wel iets vinden wat hen echt niet aanstaat. Hoe moet je dan kiezen?!
  • De omgeving staat in de weg: De omgeving van de jongeren (zoals ouders, vrienden, docenten etc.) is vaak erg betrokken bij de te maken studiekeuze. Er komen vaak veel goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen, tips en de vraag ‘Weet je het al?’. In de praktijk zorgt dit er alleen maar voor dat je nog meer in de war raakt door al deze verschillende meningen. Dat lijkt me niet een goede basis voor je keuze of wel?
  • Vasthouden aan je vooroordelen: Wij mensen hebben vaak al snel een mening over iets en stoppen het bewust of onbewust al in een hokje. Dit is iets wat erg handig is, want het zorgt ervoor dat informatie en ervaringen geordend voor je zijn in je hoofd. Alleen bij het maken van een grote studiekeuze als dit is het erg gevaarlijk om op eerste indrukken en vooroordelen af te gaan. Don’t judge a book by it’s cover!
  • Te snel stoppen met oriënteren: Wat we ook vaak horen en meemaken is dat wanneer er een leuke studie is gevonden, er niet verder wordt gezocht. Want je hebt toch al een leuke opleidingen gevonden?! Dat is waar, maar misschien vind je nog een leukere studie als je toch nog even doorzet. Zo zorg je er ook voor dat je een paar leuke studies met elkaar kunt vergelijken en zo een nog betere studiekeuze kan maken.

Hoe is dit voor jou?

Als je dit leest, wat denk je dan? Zijn dit dingen die jij jezelf ook ziet doen of zelfs al meegemaakt hebt? Het betekent natuurlijk niet dat als je jezelf hierin herkent, je dom bezig bent. Je probeert zelf ook maar je uiterste best te doen en weet ook niet precies hoe het moet. Zo heb ik zelf ook mijn studiekeuze gemaakt.

Oplossing

Gelukkig zijn er nu mensen die gespecialiseerd zijn in het maken van passende studiekeuzes. Die zorgen ervoor dat je nog steeds zelf de keuze maakt, maar jou op een deskundige en gestructureerde manier hier naartoe coachen. We staan klaar voor je!