Hoe kies ik de juiste studie?

welke-opleiding-past-bij-mijWelke Opleiding past bij mij?

Het nieuwe schooljaar is weer aangebroken! Dat betekent dat je als geslaagde vmbo’er, havist, vwo’er of mbo’er een keuze hebt gemaakt uit de tientallen opleidingen die we in Nederland hebben. Dat is al een mooie prestatie op zich. Aankomend jaar, of misschien zelfs aankomende weken, zal je erachter komen of het een studiekeuze was die inderdaad bij jou past. Een spannend jaar dus!

Jouw verwachtingen van de opleiding?

“Best case scenario” is dat de verwachtingen die je van de opleiding had inderdaad kloppen. Je hebt een gezellige groep medestudenten, de meeste vakken die je krijgt vind je interessant en de docenten geven goed les. Kortom: er geen twijfel over de studiekeuze en je bent zelfs benieuwd naar wat de studie nog meer in huis heeft!

Wat als de opleiding niet bij jou past?

Maar wat als jouw beeld van de studie in het eerste collegejaar niet is zoals je had verwacht?
Wat als je met tegenzin naar college gaat en/of je slechte cijfers haalt?
Of dat je twijfels hebt of dit wel de studie is die het meest bij je past? Wat doe je dan?

Onderneem actie

Het advies in een situatie waar je twijfelt over je opleiding, is om dit te vertellen aan de decaan/ studiekeuzeadviseur of studieloopbaanbegeleider van jouw opleiding. Dit zijn de personen die je kunnen helpen in zo’n situatie. Voor jou is het al vervelend om in zo’n situatie te zitten en dit zijn de mensen die je kunnen helpen juist die situatie gemakkelijker te maken. Ze kunnen met jou uitzoeken waarom je je studie minder leuk vindt en bekijken welke studie dan wel bij je past. Ook kunnen ze je meer informatie geven over de opleidingen bij jouw school/universiteit. Mocht je er met hen niet uitkomen, zoek dan een studiekeuzecoach op die je grondig begeleidt tot een passende studiekeuze. KeuzeSprong heeft een uitgebreid aanbod van studiekeuzebegeleiding. Lees hier meer over ons aanbod

Het is geen falen om aan te geven dat je misschien wilt stoppen met de opleiding! Als je om wat voor reden dan ook wilt stoppen of switchen van opleiding, is het juist sterk dat je dit aangeeft en wilt uitzoeken wat je dan wel wilt en kan. Hoe eerder hoe beter! Alleen als je die stap durft te nemen, bereik je uiteindelijk het “best case scenario”.