Studiekeuze: 1 februari regeling & nieuwe leenstelsel

leenstelstel studieHet nieuwe leenstelsel: Ben jij nog op tijd?

Zo, dacht jij de dans te zijn ontsprongen?! Je hebt nog net op tijd een studie gekozen voordat de studiebeurs is afgeschaft. Probleem is: de studie die je nu volgt bevalt helemaal niet! Nu switchen is geen optie omdat je dan met jouw studiebeurs in de problemen komt… of toch niet?

Studiekeuze

Hoe anders was het. Vorig jaar zomer was je nog heel tevreden met je studiekeuze. Nadat de hogeschool/universiteit groen licht gaf middels de studiekeuzecheck, kon je het positieve nieuws vertellen. Iedereen vertelde je dat ze die nieuwe studie wel bij je vonden passen. Daardoor ging je ook echt in jouw keuze geloven. In september 2014 kon je dan eindelijk met je nieuwe opleiding beginnen.

Starten met een opleiding

De start van je opleiding viel helaas tegen. In de praktijk was de studie heel anders dan je van tevoren had ingeschat. Toch heb je doorgezet. Een studie is nooit 100% leuk, maakte je jezelf wijs. Helaas werden de twijfels alleen maar groter naarmate de kerstvakantie naderde.

Na lang wikken en wegen heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt: je gaat stoppen met de opleiding. Dat is op zichzelf al een zeer lastige beslissing om te maken. Alleen, wat voor effect heeft dat op je studiebeurs? Kom je daarmee niet in de problemen?

collegezaal

collegezaal

Goed nieuws. DUO geeft aan dat je studiebeurs gewoon doorloopt als je je in januari uitschrijft en voor 1 mei aanmeld bij een andere bachelor. Als je dus switcht van bachelor is er niets aan de hand! Het enige wat je dan verliest is een jaar studiefinanciering. Hiernaast hoef je alleen tot 1 februari collegegeld te betalen als je je voor die datum uitschrijft.

Als de zojuist geaccepteerde invoering van het leenstelsel je aan het twijfelen heeft gebracht om wel of niet te stoppen met je studie, dan weet je nu dat je je over je studiebeurs geen zorgen hoeft te maken. Die blijf je gewoon houden. Onthoud wel dat je je dan uiterlijk einde van deze maand uitschrijft en dat je je voor 1 mei weer aanmeld voor een nieuwe opleiding*

 

 

*Uiteraard is dit nog onder voorbehoud. Het kabinet beslist hier in maart definitief over.