Studiefinanciering: Alle tips & regels op een rij

15 augustus 2019

Opgelet: Deze blog komt uit 2017 en is sindsdien niet bijgewerkt.

Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.

In Amerika wordt er vaak gezegd dat er in het leven 2 zekerheden zijn: “Death and Taxes”. In Nederland kennen wij er eigenlijk 3. Wij hebben namelijk DUO.

Elke student krijg te maken met DUO, ofwel Dienst Uitvoering Onderwijs. DUO regelt de studiefinanciering en financiering voor het Openbaar Vervoer (OV) van alle studenten. Zowel MBO, HBO als WO. Zodra jij gaat studeren zijn DUO en jij een onlosmakelijk duo.

Maar net zoals in een echt huwelijk is het voor studenten niet altijd duidelijk waar je precies aan begint. Wat zijn de eisen van DUO en welke spelregels gelden er allemaal? Hoeveel kan jij maximaal lenen? Hoe zit het met jouw studieschuld en wanneer moet je bijvoorbeeld beginnen met aflossen? En hoe weet je of je wel maximaal gebruik maakt van alle regels van DUO?

Deze vragen gaan wij vandaag in onze column allemaal behandelen!

Eisen van Studiefinanciering?

In het MBO geldt nog de studiebeurs (dit is een gift als je binnen 10 jaar afstudeert), maar in het hoger onderwijs is deze al een paar jaar geleden komen te vervallen. Deze is omgezet in een lening.

Zodra jij gaat studeren op het HBO of het WO en de studiebedragen zijn niet voor je te behappen, dan moet je dus geld lenen bij DUO. Om echter in aanmerking te komen voor zo’n lening moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • Je studeert aan het hbo of de universiteit (voltijd/duaal) in Nederland.
  • De opleiding duurt langer dan 1 jaar.
  • Je hebt een Nederlands paspoort of een verblijfsvergunning (van type II, III, IV of V).
  • Er is geen minimum leeftijd is om studiefinanciering aan te vragen.
  • Wel is er een maximum leeftijd. Na je 30ste ontvang je geen stufi meer (wel bestaat er het levenlanglerenkrediet voor mensen tussen de 30 en 55 jaar).

Maximale leenbedragen

Voldoe jij aan alle bovenstaande eisen? Dat is dan mooi. Je kan dan (als je dat wilt) een lening aanvragen bij DUO.

Let wel op. Je kan niet onbeperkt lenen bij DUO. Er zijn maximumbedragen. Om je een beeld te geven: je tussen de € 0,- en € 486,08 lenen*. Hiernaast is er ook nog zoiets als het collegegeldkrediet. Dit kan je aanvragen om jouw collegegeld mee te betalen.

Mochten jouw ouders te weinig verdienen dan kan je ook nog in aanmerking komen voor een aanvullende beurs.

Samengevat zijn de bedragen die je maandelijks kan krijgen als volgt:

Studiefinanciering Bedrag
Lening € 867,68 per maand
Aanvullende beurs € 396,39 per maand*
Collegegeldkrediet € 173,58 per maand**
Totaal € 1.056,05 per maand

* Als je geen of minder recht hebt op de aanvullende beurs, kan het bedrag hiervan/wat overblijft extra bijgeleend worden.
** Volg je voor de 2e keer een bachelor of master, dan betaal je instellingsgeld. In dat geval kan je maximaal € 867,92 collegegeldkrediet lenen.

Naast bovenstaande bedragen ontvang je ook nog een studentenreisproduct (zie hieronder).

Let op: alle leningen van DUO zijn rentedragend. Dus je moet er altijd rente over betalen en ook dit aflossen met het bedrag dat je geleend hebt. De rente is gelukkig aanzienlijk laag. Voor het jaar 2019 is het zelfs 0,0%!

De lening en het collegeldkrediet ga je 2 jaar na afstuderen pas aflossen. Indien je binnen 10 jaar afstudeert wordt het studentenreisproduct en de aanvullende beurs door de overheid kwijtgescholden.

Voor alle 4 jarige studies en Associate Degrees kun je maximaal 7 jaar studiefinanciering krijgen. Je kan zelf bepalen hoeveel je leent. Als jij dus een maandje iets meer of iets minder wilt lenen kan dit dus gewoon (bijvoorbeeld als je een laptop aan moet schaffen). Hier ben jij dus in “total control”.

Je studentenreisproduct en mogelijke aanvullende beurs worden een gift als je binnen 10 jaar je diploma afrond. Je hebt 4 jaar recht op een aanvullende beurs en 5 jaar op het studentenreisproduct. Als je niet je diploma behaald binnen 10 jaar, wordt het omgezet in een lening en moet je het terugbetalen, net als de normale lening en het collegegeldkrediet.

Handig: Dit is de rekenhulp waarmee je kunt berekenen hoeveel studiefinanciering je kan aanvragen: https://duo.nl/apps/rekenhulp-studiefinanciering/index.html#/profiel

Aanvullende beurs en studiefinanciering

Als jouw ouders te weinig inkomen hebben, kan jij een aanvullende beurs aanvragen. Deze beurs krijg je bovenop jouw lening. Je hebt maximaal recht op 4 jaar aanvullende beurs. Als jij binnen 10 jaar jouw opleiding behaalt wordt de aanvullende beurs omgezet in een gift.

Wat hierbij ook belangrijk is te vertellen is dat de hoogte van de aanvullende beurs niet alleen afhankelijk is van het salaris van jouw ouders, maar bijvoorbeeld ook hoeveel schoolgaande kinderen je ouders hebben. DUO kijkt ook naar het salaris van jouw ouders van 2 jaar terug.

Wij van KeuzeSprong raden daarom altijd aan om een aanvraag te doen voor een aanvullende beurs, je weet namelijk nooit of en hoeveel je krijgt (en in hoeverre je hiervoor in aanmerking komt)! Via deze rekenhulp kan je uitrekenen waar je recht op kan hebben vanuit de aanvullende beurs.

Maar wat nu als jouw ouders niet willen meewerken om de gegevens aan DUO te verstrekken? Of je hebt bijvoorbeeld geen contact meer met jouw ouders?  In dat soort gevallen is het verstandig om DUO in te schakelen via deze link. Als jij namelijk problemen hebt met jouw ouders kan DUO namelijk meehelpen om toch jouw aanvullende beurs te krijgen!

Dit geldt trouwens ook als jouw ouders ineens veel minder gaan verdienen (door bijvoorbeeld werkloosheid). Het is dan verstandig om dit hier door te geven.

Geld bijlenen? Kan dat?

Je kan niet meer bijlenen dan € 1.056,05 (dit bedrag is inclusief de aanvullende beurs).

Als jij tussentijds jouw krediet verhoogt, dan worden jouw ouders hier niet zomaar van op de hoogte gesteld.

Mocht je echter in aanmerking komen voor een aanvullende beurs (omdat je ouders te weinig verdienen), dan ontvangen je ouders hier wel correspondentie over. Hierin staat hoeveel inkomen ze verkrijgen en of dit inkomen ervoor zorgt dat jij in aanmerking komt voor een aanvullende beurs.

Mocht je trouwens iets willen wijzigen? Houd er wel rekening mee dat je een DigID code moet aanvragen. Dit is een code die je via de overheid verkrijgt (deze vraag je online aan en hiervoor ontvang je thuis een brief).

 OV-Chipkaart: Hoe werkt dat?

Na het aanvragen van de studiefinanciering kan je de studentenreisproduct aanvragen. Dit is de ov-chipkaart waar door de weeks gratis mee gereisd kan worden en in het weekend met 40% korting of andersom. Hier kan je maximaal 5 jaar gebruik van maken tijdens je studie. Als jij binnen 10 jaar jouw opleiding behaalt, dan wordt de studenten reisproduct omgezet in een gift, zo niet: dan moet je dit terugbetalen!

Overigens kan je ook het studentenreisproduct aanvragen zonder een lening/studiefinanciering aan te vragen.

Maar wat nu als jouw opleiding wijzigt? Stel nu:

  • Je hebt een MBO opleiding afgerond en je begint in september op het HBO? Moet jij dan jouw ov-chipkaart inleveren en een nieuwe aanvragen?

Het antwoord hierop is nee. Als je recht hebt en houdt op studiefinanciering dan hoort je OV-chipkaart daar ook bij en mag je hem houden.

Heb je je opleiding afgerond? Zeg dan via deze link jouw OV-Chipkaart op. Doe je dit niet dan betaal je de 1e maand een OV-boete van € 150,- en de maanden erop € 300,- per maand!

Tip: DUO vergoedt jouw extra reiskosten

Extra tip? Mocht je veel last ondervinden van hinder van het OV (periode van meer dan 12 dagen per maand) of gebruik maken van bijvoorbeeld veenpondkosten dan kan je extra reiskostenvergoeding aanvragen bij DUO. Dit kan via  deze link .

Een studie in het buitenland?

Een studie in het buitenland volgen? Vraag dan de studiefinanciering minimaal 3 maanden van te voren aan voordat de studie start (meestal 1 september).

Als je namelijk in België of Engeland wilt sturen, kan dat via het Nederlandse leenstelsel, zoals bij nog veel meer landen (zie voor meer info hier ).

Om studiefinanciering in het buitenland te ontvangen dient de opleiding waar je gaat studeren aan de volgende eisen te voldoen:

  • Jouw buitenlandse opleiding is positief getoetst door het EP-Nuffic.
  • Er is sprake van een voltijdstudie.
  • Je leeftijd is onder de 30 jaar.
  • In de laatste 6 jaar was je minimaal 3 jaar legaal in Nederland.

Indien je aan alle bovenstaande voldoet kan je bij de DUO de volgende studiefinanciering maximaal aanvragen.

Extra studiefinanciering als je een kind hebt

Let op! Als jij een kind hebt of verzorgd dan kun je extra studiefinanciering krijgen. Je krijgt alleen deze extra studiefinanciering als je geen partner hebt. Het kind kan jouw kind zijn, maar dat hoeft niet. Voorwaarde is dat je kinderbijslag ontvangt en dat het kind bij jou in huis woont.

Voldoe je aan de eisen dan kan je maximaal  € 255,32 per maand extra ontvangen. Deze extra toeslag kan je hier aanvragen.

Hoe lang duurt de studiefinanciering?

Je kan maximaal 7 jaar studiefinanciering ontvangen.

Als jij dus 10 jaar doet over jouw opleiding, dan ontvang je de laatste 3 jaar geen studiefinanciering. Dit geldt voor de meeste studies met een normale lengte van studiejaren. Een studie als Geneeskunde duurt langer en dan heb je ook langer recht op het lenen van geld voor je studie.

Mocht je daarbij tussentijds stoppen met je opleiding en bijvoorbeeld een half jaar geen studiefinanciering nodig hebben? Dan kan je voor dat half jaar jouw studiefinanciering bij DUO stopzetten. Hierna kan je dan jouw studiefinanciering (bij een nieuwe studie weer activeren). Zo voorkom je dat je onnodig jouw studiefinanciering opmaakt!

Mocht je ook een aanvullende beurs verkrijgen (naast jouw standaard studielening)? Dan geldt deze aanvullende beurs alleen de eerste 4 jaar.  Jouw OV chipkaart ontvang je alleen de eerste 5 jaar.

Je krijgt de bedragen elke maand automatisch bijgestort op jouw rekening. Houdt er daarbij wel rekening mee dat je de bedragen pas vanaf oktober ontvangt (dus niet september).

Misschien vraag je je daarbij het volgende af:

Krijg ik ook studiefinanciering in de vakantie?

Het antwoord hierop is: ja. Ook in de vakantie krijg jij studiefinanciering Je ontvangt namelijk de beurs 12 maanden per jaar, elke maand weer.

Misschien ook handig om te weten: Je hoeft jouw ontvangen stufi niet op te geven bij de belastingdienst.

Nu we het toch hebben over de belastingdienst. Het is echter wel verstandig om de hoogte van jouw schuld op te geven bij de belastingdienst. Mocht jouw vermogen in de toekomst namelijk boven de € 30.360,- uitkomen, dan kan jij jouw studieschuld namelijk opgeven als aftrekpost.

Aflossen van de lening

De kans is groot dat jij moet bijlenen waardoor je aan het einde van jouw studie nog steeds een schuld overhoudt. Dit is niet gek. Zo is de de gemiddelde studieschuld van een student ruim 12.000,- euro. De vraag is echter: Hoe gaat daarna in zijn werk?

Als je nog geen werk hebt gevonden na jouw studie hoef je nog niet meteen te beginnen met aflossen. Tot 2 jaar na het afstuderen is aflossen namelijk niet verplicht. Hierna echter wel!

Het bedrag dat per maand afgelost moet worden, wordt gebaseerd op het maandsalaris. Vaak is het bedrag vrij beperkt waardoor je niet tegen hoge aflossingskosten moet opboksen. Wil je precies weten wat je moet aflossen dan kan dat via deze rekenhulp. Je hebt in totaal 35 jaar om de lening terug te betalen.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat jouw studieschuld wordt meegenomen wanneer je een lening (of hypotheek) aanvraagt. Het positieve nieuws is dat het geen BKR-geregistreerde lening is.

Gestopt met Opleiding: Wat nu?

Als je bent gestopt met jouw opleiding, dan stopt niet automatisch de studiefinanciering. Dit moet je dus zelf regelen. Vraag bij jouw hogeschool/ universiteit aan op welke datum je wordt uitgeschreven en geef deze datum vervolgens door aan DUO. Ook weer online (door in te loggen). De studiefinanciering wordt dan per die datum stopgezet.

Doe je dit niet dan blijft de studiefinanciering gewoon doorlopen (en wordt de schuld aan DUO die je moet terugbetalen dus hoger).

Let er hierbij ook op dat je je OV chipkaart ook op tijd inlevert en dat deze op tijd wordt gedeactiveerd. Doe je dit niet dan blijft ook deze chipkaart doorlopen. De kosten hiervan zijn fors! Deze bedragen namelijk € 300,- per maand!

Ontevreden over studie?

Ben jij ontevreden over jouw studie? En wil je stoppen met jouw opleiding? Dan is het wel noodzaak om het volgende jaar wel een goede studie te kiezen. Jouw studiefinanciering loopt namelijk wel gewoon door. Daarbij: Je kan maximaal 10 jaar lenen. Hierdoor kan je niet blijven switchen van opleiding!

Als je gaat switchen vind je in deze column onze beste studiekeuzetips om wel een juiste studie te vinden. Hierin staan 9 goede tips van ons bedrijf (KeuzeSprong) die wij de afgelopen jaren hebben verzameld en hebben toegepast.

Mocht jij daarbij studiekeuze vragen hebben? Neem dan contact met ons op of laat een berichtje achter in de comments met jouw vraag!

Conclusie

Hopelijk heeft bovenstaande informatie jou geholpen met jouw vragen over  studiefinanciering. Mocht jij echter aan de hand van deze column met nog meer vragen zitten. Schroom niet en stel hieronder jouw vraag. Studiekeuzecoach Judith staat klaar om jouw vragen te beantwoorden.