Podcast:
Het verschil tussen 6 economische hbo studies

Opgelet: Deze blog komt uit 2020 en is sindsdien niet bijgewerkt.

Comments worden nog wel beantwoord, dus voel je vrij om je vraag te stellen.
Wij zijn gestopt met studiekeuzebegeleiding en daarom ook blogs bijwerken en schrijven over dit thema.

Er zijn zoveel verschillende studies in het hoger onderwijs<.b>. Als je dan kijkt naar alleen het HBO, dan schrik je nog van het aantal. Met elke podcast probeer ik meer duidelijkheid voor jou als studiekiezer te scheppen over opleidingen op het HBO en WO.

Voor deze 5e podcast zijn dit de HBO economische opleidingen geworden.

Als studiekeuzecoach merk ik namelijk bij veel studiekiezers de verwarring bij deze studies. Wat is nu precies het verschil en ook wat komt wel overeen?

Pasgeleden zijn meerdere namen van de opleidingen verandert. Dit maakt het alleen maar meer een warboel. Dat maakte dat ik mezelf gedoken heb in de 6 populairste hbo economische opleidingen en daar 2 interviews bij hogescholen over heb gehouden.

Het gaat om Mevrouw van Duyn van Windesheim Zwolle en de heer Kemper van Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Samen hebben we helderheid gekregen in de volgende 6 studies:

 • Finance & control,
 • Finance, tax & advice,
 • Accountancy,
 • Bedrijfskunde,
 • International business en
 • Commerciële economie.

In onderstaand tabel kunnen jullie de samenvatting zien van de verschillen tussen de opleidingen.

Naam opleiding Oude opleidingsnaam Nadruk Waar richt de studie zich op?
Finance & control Bedrijfseconomie Financieel Het opstellen van de bedrijfsresultaten
Finance, tax & advice Samenvoeging van Financial service management + Fiscaal recht en economie Financieel Advies geven over belastingen, banken en verzekeringen. 
Accountancy Financieel Controleren van de bedrijfsresultaten
Bedrijfskunde Bedrijfskunde MER (management, economie en recht) Management Begeleiden van interne processen in bedrijven
International business Samenvoeging van International business & langgages + International business & management studies Internationaal Internationale zakenleven
Commerciële economie Marketing Marketing en verkoop

Luister de podcast voor het uitgebreide verhaal: het verschil tussen 6 economische hbo studies:

Wat komt er in de podcast aan bod?

 • Wat de overeenkomsten zijn bij de 6 hbo economische studies
 • Wat de verschillen zijn bij de 6 hbo economische studies
 • Diverse tips voor het maken van je economische studiekeuze<

De verschillen en overeenkomsten heb ik wat meer woorden gegeven en hieronder proberen te verduidelijken.

Finance & control

Deze opleiding verschilt zich van de andere studies, omdat het vooral om de interne cijfers gaat van het bedrijf waar je werkt. Je richt je bijvoorbeeld meer op kosten en opbrengsten, de financiële bedrijfsadministratie, het opstellen van een jaarrekening, fiscale aangiftes en het maken van een investeringsplan. 

Je werkt nauw samen met de andere afdelingen van het bedrijf, om het bedrijf financieel zo goed mogelijk te laten presteren. Dat is de reden dat je naast veel economie en wiskunde, ook aspecten krijgt van recht en leert economische risico’s in te schatten. 

Finance, tax & advise

De nadruk van deze opleiding ligt vooral op banken, belastingen en verzekeringen. Je leert advies te geven hierover aan particulieren en bedrijven/ondernemers. Je leert dus o.a. inkomstenbelastingen verrichten of een beleggingsvoorstel op te maken. 

Het is net als de andere financiële studies een studie met economie en wiskunde, maar hier wordt het sterk aangevuld met sociale vaardigheden en verkoopvaardigheden. Je behaalt dan ook je adviesbevoegdheid, zodat je bevoegd bent in de financiële wereld financieel advies te geven te geven aan anderen, waarop zij hun beslissingen baseren. 

Accountancy

Deze studie is vol gericht op het controleren en adviseren van verschillende bedrijven. Voorheen werd je er ‘alleen’ boekhouder mee, waar je jaarrekeningen controleerde van bedrijven. Tegenwoordig komt er steeds meer het geven van financiële en fiscale advies bij kijken. 

Je leert bedrijven dus door te lichten, opvallendheden te benoemen en mee te denken in hun financiële en fiscale opties. Vanuit deze hbo opleiding kan je doorstromen naar de universiteit, zodat je Registeraccountant (RA) of Accountant administratieconsulent (AA) kan worden bij een accountantskantoor.

Bedrijfskunde

Een bedrijfskundige begeleid interne processen binnen bedrijven, zoals een projectleider. Dit is de meest brede opleiding van deze 6. 

De oude naam had dan ook de vakgebieden Management, Economie en Recht erin staan. Dat geeft dan ook aan dat alle drie erin terugkomt, ook al is de naam van de studie verandert. 

Weet wel dat je pas manager wordt na een aantal jaar werkervaring (en dat je met bijna elke opleiding met de tijd manager kan worden).

International business

Dit is een Engelstalige studie waar ook vele internationale studenten met jou de opleiding volgen. Een stage of het volgen van vakken in het buitenland is dan ook onderdeel van het programma.

International business gaat over internationale zakendoen tussen landen. Daarom draait het ook om cultuurverschillen tussen landen en gaat het over export en marketing. Je kiest al snel in deze studie een richting, die per hogeschool verschilt. Denk aan gericht zijn op talen en culturen of juist de zakelijke kant van het logistieke proces van export producten.

Commerciële economie

In deze opleiding ligt de nadruk op marketing en verkoop. Je bent bezig met het vertalen van behoeftes van consumenten van producten en diensten. En daarbij focus jij je op hoe je deze producten/diensten bij de doelgroep onder de aandacht kan brengen en kan verkopen.

In deze opleiding speelt economie wel een rol, maar de focus ligt meer op je commerciële en communicatieve vaardigheden. Uiteraard spelen alle kanalen om iets te verkopen een rol, vooral de digitale kanalen als social media.

Shownotes van de podcast

 • De verschillen tussen de 6 hbo economische studies, deel 1 5.30 min
 • Overeenkomsten tussen de 6 hbo economische studies + mogelijkheid voor overstappen 9.40 min
 • De verschillen tussen de 6 hbo economische studies, deel 2 11.30 min
 • Verandering inhoud opleidingen door naamsverandering 12.25 min
 • Verschil tussen het schoolvak Management & Organisatie/ Bedrijfseconomie en de hbo opleiding Finance & Control/Bedrijfseconomie 13.38 min
 • De verschillen tussen de 6 hbo economische studies, deel 3 17.00 min
 • Manager worden met de opleiding Bedrijfskunde 18.47 min
 • Wiskunde in de economische studies 20.42 min
 • Zit je de hele tijd achter je computer? 23.00 min
 • Windesheim Business College 24.00 min
 • De verschillen tussen de 6 hbo economische studies volgens studiekeuzecoach Judith 28.00 min
 • De trend in de economische sector 31.00 min
 • Tip: instaptoets 31.36 min

Hopelijk heeft de podcast en de column meer duidelijkheid gegeven over deze zes hbo economische opleidingen!
Verdere vragen hierover beantwoord ik graag voor jullie, dus zet ze hieronder in de comments.