De oplossing voor je studiekeuze: Een brede studie?

studiekeuze-oplossing-brede-studie Wat is de perfecte studiekeuze oplossing?

Bij het kiezen van een studie zijn er veel vooroordelen. ‘HBO’ers zijn minder slim dan universitaire studenten’ of ‘psychologie is een studie voor meisjes’. Dit zijn enkele uitspraken die ik vaak hoor. Er is een uitspraak waar ik het graag met jullie over wil hebben: ‘Kies maar een brede studie, dan heb je meer kans dat je werk vindt’.

Goedbedoelde studieadvies?

Het zijn goedbedoelde adviezen die vaak worden gegeven door ouders of docenten. Het kiezen van een brede studie zorgt ervoor dat er veel beroepen op aansluiten en je hierdoor ook meer baanzekerheid hebt als je afgestudeerd bent. Dit klinkt erg logisch, tot op zekere hoogte.

Maar wat nu als je heel veel plezier hebt in het werken met kinderen? Je denkt dan waarschijnlijk aan een pedagogische studie. Het kiezen van zo’n opleiding zorgt ervoor dat je je specialiseert in een bepaalde doelgroep. Dat schrikt vaak af, vooral in de omgeving van de studiekiezer. Vaak wordt er dan geadviseerd om een brede studie zoals psychologie te kiezen. Daar leer je toch ongeveer hetzelfde?

Brede of specialistische studie?

bovenstaand voorbeeld gaat het om een meisje dat veel plezier heeft in het werken met kinderen. Als ze hier graag haar werk van wilt maken, lijkt het mij handig om daar de studie op te richten. Als zij een brede studie kiest waar het gedeelte kinderen een klein onderdeel van is, gaat het overgrote gedeelte van de studie dus over andere dingen die ze minder nodig heeft.

Met een brede studie probeer je alle opties open te houden, want er is veel mogelijk. Maar hebben werkgevers na het afstuderen liever iemand die weet wat hij/zij wilt en daar specifiek een opleiding voor heeft gekozen of iemand die op safe speelt en niet durft te gaan voor zijn/haar talent?

Kies je voor talent of voor safe?

Want wat als je een heel goede jurist wilt worden, maar je kiest voor de studie Management, Economie en Recht (MER)? Of wat als je je wil richten op werk in het ziekenhuis gericht op kankerpatiënten. Kies je dan voor de brede studie Biologie en Laboratoriumonderzoek of de specifieke opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken? Kies je voor je talent of  een algemene richting? Het lijkt gemakkelijk en voor de hand liggend, maar is in de praktijk vaak een moeilijke studiekeuze.