Welke opleiding past bij mij?

noteboek kladblok welke opleiding past bij mij Welke opleiding past bij mij?

Veel studenten vragen zich af welke opleiding het beste bij hem/haar past. Welke bacheloropleiding of masteropleiding past het beste bij jou. En nog belangrijker: welke richting wil je op met jouw opleiding en latere studie? Kies je voor het HBO of voor het WO.

Dit zijn allemaal moeilijke keuzes waar je vaak niet direct het antwoord op hebt. Vandaag behandelen we dan ook enkele tips waarmee je erachter kan komen welke opleiding het beste bij jou past.

Tip 1: Onderzoek wie je bent voordat je een opleiding kiest

Ga niet direct kijken naar alle mogelijke opleidingen. Maar probeer op verschillende manieren erachter te komen wat jij leuk vindt, waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op te schrijven welke vakken je leuk vindt, welke complimenten anderen aan je geven en hoe jij het beste leert. Hier kan je over praten met vrienden, ouders, familie en je decaan. Zij kunnen met je meedenken om dit meer helder te krijgen.

Tip 2: Kies voor jezelf

Een opleiding kies je voor je eigen loopbaan. Het is dus van belang dat je dan ook een opleiding kiest waar jij het meest enthousiast over bent. Dan kan het gebeuren dat vrienden iets anders kiezen of mensen in je omgeving het een rare opleiding vinden. Maar zij zijn niet degene die de studie gaan volgen, dat ben jij!

Tip 3: Stel criteria op van de opleiding

Een opleiding moet bij jou passen en niet andersom. Maak daarom ook een wensen- en eisenlijstje waar de opleiding volgens jou aan moet voldoen. Probeer dit zo concreet mogelijk op te stellen.

Tip 4: Inhoud van de opleiding

Om erachter te komen of een opleiding interessant is, kan je informatie over de opleiding opzoeken.
Dit doe je natuurlijk door op internet erover te lezen en naar open dagen te gaan. Maar zoek ook uit wat de vakken zijn in de hele studie, bekijk de boeken en vraag de studiegids op. Op die manier kan je onderzoeken of je de lesstof leuk vindt en dan weet je wat je te wachten staat in de opleiding.

Tip 5: Vergelijk verschillende opleidingen met elkaar/staar je niet blind op 1 optie

Het vergelijken van verschillende opleiding kan je meer bevestigen in je eerste voorkeur. Dus des te beter kun je motiveren waarom je juist voor deze studie gaat kiezen. Het zorgt er ook voor dat je open blijft staan voor andere mogelijkheden en wellicht toch besluit voor een andere studie te kiezen.

Tip 6: Bereid je voor op een open dag van de opleiding

Bedenk van te voren wat je wilt bereiken met het bezoeken van een open dag. Ben je op zoek naar bepaalde informatie? Stel dan van te voren vragen op en schrijf erbij aan wie je deze het beste kan stellen (en schrijf mee als ze het antwoord geven!).

Tip 7: Ga proefstuderen

Naast het verzamelen van informatie en onderzoeken of de opleiding bij jou past, is het een aanrader om ook de opleiding te ervaren. Voel je je prettig op de universiteit? Staat de manier van lesgeven je aan? Etc. Zo weet je ook beter of het HBO/WO het beste bij je past.

Tip 8: Ga de praktijk in

Als je al een opleidings(richting) weet, kan je met mensen contact opnemen die werken in dit gebied. Praat met hen over het werk wat zij doen om erachter te komen of het jou ook echt leuk lijkt. Is er iemand in je familie die in het vakgebied werkt of kent iemand die dat doet?

Tip 9: Volg je hart

Veel mensen kiezen een opleiding door alle voor- en nadelen op papier te zetten en dan met je verstand de juiste keuze te maken. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je ook met je hart kiest de kans groter is dat je een keuze maakt waar je ook echt gelukkig van wordt. Check ook eens bij jezelf wat voor een gevoel het bezig zijn met de verschillende opties je geeft en neem dit mee in je beslissing.

Tip 10: Hak de (studie)knoop door

Zorg ervoor dat je alle informatie en ervaringen hebt (opgedaan) die nuttig voor jou zijn om een keuze te maken. Maar blijf niet te lang twijfelen. Het lucht op om een beslissing te nemen en uit te kijken naar de door jouw gekozen opleiding.