Hoe helpen Open Dagen bij de Studiekeuze

open-dag-studiekeuzes verschillende kleuren Hoe helpen open dagen jou bij je studiekeuze?

Vanaf november tot maart organiseren bijna alle hogescholen en universiteiten open dagen en open avonden. Dit doen zij niet voor niets, zo kan jij je orienteren op jouw studiekeuze. Iedere school wil zichzelf goed presenteren en wil informatie verschaffen aan haar toekomstige studenten over de inhoud van de studie, hoe de studie georganiseerd is en welke leuke stages je allemaal kunt doen. Maar hoe zorg jij er nu voor dat je een goed en eerlijk beeld krijgt van de werkelijkheid? Want iedere hogeschool en universiteit presenteert zich op een open dag natuurlijk optimaal. Het ziet er allemaal net wat beter/mooier uit dan op een reguliere schooldag. Laat je dus niet imponeren, maar zorg dat je een eerlijk beeld krijgt!

Eigen invloed op je studiekeuze

Het verkrijgen van een goed beeld heb je voor een heel groot deel zelf in de hand. Door je op tijd en op de juiste manier voor te bereiden bijvoorbeeld. Door precies te weten met welke informatie je wilt thuiskomen en door goed na te gaan wat voor jouw belangrijke voorwaarden zijn om je keuze te maken. Bepaal eerst waar jouw talenten liggen, wat voor beroep je wilt uitoefenen later en kies daar een studie bij! Wij zien dat veel toekomstige studenten zomaar naar wat open dagen gaan, zich laten informeren en dan, op basis van een onderbuik gevoel, hun keuze maken. Ons advies is om het anders aan te pakken. Ga van tevoren na bij jezelf wat jouw unieke talenten zijn, waar ben jij goed in, wat vindt jij leuk, waar krijg je energie van en wat wil jij gaan doen, straks in het werkende leven. Zoek daar dan vervolgens de meest passende studies bij.

Twijfel tussen enkele studies?

Heb je voor jezelf helder wat voor soort studie bij je zou passen, maar twijfel je nog tussen 1, 2 of misschien 3 specifieke hogescholen of tussen 1 of 2 verschillende studies? Ga dan voor jezelf na welke vragen jij absoluut beantwoord wilt hebben voordat je een keuze maakt. Dit kunnen vragen zijn op het gebied van toelatingseisen, over de inhoud van het curriculum, over beroepsmogelijkheden, over het studentenleven of over extra studiefaciliteiten.

Vragen stellen over je studiekeuze

Schroom niet om je vragen te stellen. Geen enkele vraag is een domme vraag. De open dagen zijn er niet voor niets en de docenten en studenten zijn daar aanwezig om jouw vragen te beantwoorden. Vind je het toch spannend om een gesprek aan te gaan? Neem dan een vriend of vriendin mee die daar wat beter in is. Zo kom je toch aan je informatie, zonder dat je je ongemakkelijk voelt. Op internet vind je tal van lijstjes met handige vragen om je voor te bereiden. Ook wij hebben wat vragen voor je bedacht. Voor een overzicht van handige vragen, klik hier. Naast alle inhoudelijke vragen die je hebt over de opleiding is het natuurlijk ook belangrijk om (zover dat tijdens een open dag kan) te letten op de sfeer van de instelling. Zie jij jezelf hier over een tijdje wel rondlopen of voel je je juist helemaal niet thuis?

Heel veel succes!

Deze column is geschreven door Elke van Breda