Begin tijdig met je studiekeuze!

oproep examenkandidatenOproep aan eindexamenkandidaten 2015/2016: Begin tijdig met je studiekeuze!

Het nieuwe schooljaar is alweer van start en nu behoor jij ineens tot de oudsten van de school. Jij bent de volgende in de rij die de middelbare school gaat verlaten. Dat duurt (gelukkig) nog even, maar een schooljaar gaat sneller dan je denkt. Weet jij al wat je gaat studeren?

Je studiekeuze gemaakt voor 1 januari 2016

Afgelopen schooljaar was het eerste jaar dat scholieren zich voor 1 mei moesten inschrijven voor hun studie. Veel scholieren beginnen zich tijdens de kerstvakantie af te vragen welke vervolgopleiding ze willen kiezen. Een beetje laat is dat wel, zeker omdat de eerste open dagen al in oktober plaatsvinden. Daarnaast ben je na de kerstvakantie druk met de voorbereidingen op het eindexamen. Wil jij al voor de kerstdagen je studiekeuze gemaakt hebben, begin dan nu met oriƫnteren! Als je in oktober start met je studiekeuzetraject dan weet je nog voor de kerstdagen welke studie het beste bij je past. Handig, want zo ben je ruim op tijd met je aanmelding, ook voor lotingstudies.

Wat houdt een studiekeuzetraject ongeveer in?

Hoe ziet een studiekeuzetraject er dan uit? We beginnen met een kennismakingsgesprek. Daarna bepaal je of je gaat starten. Vervolgens gaan we aan de hand van gesprekken, opdrachten en een persoonlijkheidsanalyse dieper in op jouw talenten, drijfveren en valkuilen. Zo leer je jezelf echt goed kennen. Ook gaan we in op jouw interesses en na een aantal gesprekken wordt duidelijk welke studies goed bij jou passen. Deze ga je verder zelf onderzoeken, door het bezoeken van open dagen, het meelopen op een hogeschool of universiteit of het praten met iemand uit het werkveld zodat je weet wat je allemaal met die studie kunt gaan doen.

Het studiekeuzetraject bestaat gemiddeld uit 5 tot 7 gesprekken en we nemen hier zeker twee tot drie maanden de tijd voor. Dus als je in oktober start, heb je voor kerst je keuze gemaakt. Ideaal, want zo kan je je verder rustig voorbereiden op je eindexamen!