Help, ik weet niet wat voor opleiding ik wil doen

ik weet niet wat voor opleiding ik wil doenHelp, ik weet niet wat voor opleiding ik wil doen!

Daar zit je dan: in het eindexamenjaar. Opeens zit iedereen aan je te trekken: ‘Hoe ver ben je al met je profielwerkstuk?’, ‘Als je nu eens meer gaat leren, heb je een betere cijferlijst!’ en ‘Hoe sta je met de rekentoets?’. Als je van al deze vragen al niet horendol wordt, dan is het wel van de vraag wat je in hemelsnaam na school gaat doen. Je hebt namelijk nog geen idee! Je zult vast tegen jezelf zeggen: Help, ik weet niet wat voor opleiding ik wil doen!

Wij horen in de gesprekken met jongeren vaak dat ze of a) heel veel studies leuk vinden of b) alles maar een beetje leuk vinden. En dan is het begrijpelijk dat je er niet uitkomt. Jongeren googlen vaak heel intensief naar opleidingen op het internet. Op basis van de informatie van de websites van scholen proberen ze een beeld te krijgen van de studies.  Als je alles heel leuk vindt of overal wel iets in ziet, dan werkt deze strategie zeker niet.

Je hebt vast zelf ook al gemerkt dat op een gegeven moment alle studies wel op elkaar beginnen te lijken. Niets springt eruit, maar er verdwijnen ook weinig studies van je lijst. Op een gegeven moment wil je toch vooruit en begin je maar studies van je lijstje te schrappen.  Maar waarom vallen juist die studies af? Kan je dat goed onderbouwd uitleggen? Waarschijnlijk niet.

Hoe pak je het kiezen van een studie dan wel aan? Want zul je zult vast nog steeds denken: ik weet niet wat voor opleiding ik wil doen!

Er zijn ook alternatieven die veel beter werken.

Je hebt vast een aantal studierichtingen waarvan je nu al zeker weet dat die niet in jouw straatje passen. Van de studierichtingen die overblijven kan je een lijstje maken. De websites www.studiekeuze123 of www.tkmst.nl kunnen je hier goed bij helpen. Bij elke categorie schrijf je de studies op die onder deze studierichting vallen. Pak er dan eens drie willekeurig uit en ga je eens goed in deze drie studies verdiepen!

Maar pas op. Ga dan niet weer alleen af op de informatie op internet, maar bezoek ook een open dag en stel daar de vragen die door je hoofd spoken. Praat met anderen over de drie studies die je hebt opgepakt en zorg dat je in contact komt met studenten die deze studie al doen. Houd tijdens jouw onderzoek een lijst bij waar je per studie opschrijft wat je er van vindt. De min- en pluspunten, je vooroordelen, je mening. Alles.

Het klinkt misschien raar om op basis van een lijst met 3 studies al zo de diepte in te duiken. Maar juist door maar een select clubje van studies te onderzoeken kan je beter aangeven waarom een studie je juist wel of niet aanspreekt. Op basis van deze nieuwe informatie kan je weer nieuwe studies op je lijst zetten en studies laten afvallen. Vaak lijkt een aantal studies op je lijst op elkaar die dan als groepje afvalt of juist stijgt in je lijst. Zo ga je stapsgewijs, grondig en overzichtelijk aan de slag met je studiekeuze.

​Zit jij nog steeds met de vraag: “Ik weet niet wat voor opleiding ik wil doen?” Laat dan een bericht achter!

​Mogelijk dat Judith jou kan helpen bij jouw vraag!