Hoe kies je een studie zonder kennis over beroepen en studies?

studie-kiezen-zonder-kennis-beroepenHoe kies je een studie zonder kennis van beroepen/studies?

Je klikte vast op de titel van deze column met het idee dat hier de ultieme oplossing zou staan. Want wat zou het super zijn als die er was! Of dacht je ‘Dat kan toch niet?’.

Studiekeuze maken

Een keuze maken uit bepaalde dingen waar je weinig weet van hebt is verrekte moeilijk. Maar toch doen heel veel studiekiezers dat. Ze maken een keuze voor een opleiding op basis van een bepaald beeld en om van het vervelende gevoel af te komen die je hebt als je voor een grote keuze staat als deze.

Een studiekeuze is als het kiezen van een mobiele telefoon

Vergelijk dit eens met het kiezen van een mobiel telefoon. Je eigen mobiel doet het niet meer en je hebt besloten een nieuwe te kopen. Je koopt niet elk maand een nieuwe telefoon, dus je wilt wel een goede kiezen. Het is ook niet goedkoop, dus je wilt wel waar voor je geld. Hoe kies jij voor een mobiele telefoon? Waarschijnlijk heb je wel een paar wensen waar jouw mobieltje aan moet voldoen. Maar hoe weet je nu dat deze telefoon aan deze wensen voldoet? Hoe weet je of de kwaliteit goed is en welke apps het best bij jou passen? Als je deze informatie niet hebt, is het lukraak een keuze maken. Dan kijk je misschien meer naar het uiterlijk en het merk van de telefoon, maar dat zegt niets over wat je met de telefoon kan.  Als je op deze manier je mobiele telefoon mee naar huis neemt weet je eigenlijk pas of de telefoon aan je wensen voldoet als je alles gaat installeren en downloaden en ermee gaat werken. Maar ja, als je er dan achter komt dat het toch niet de goede telefoon is, heb je hem al lang en breed in gebruik.

Waar moet je op letten bij het maken van een studiekeuze?

Hoe kom je dan wel aan de broodnodige informatie? Je schakelt bijvoorbeeld verkopers in die kennis hebben over mobiele telefoons en je gaat reviews lezen op internet. Ook kan je aan mensen om je heen vragen of zij nog tips hebben en weten welke telefoon aan jouw wensen voldoet. Kortom: Als je geen kennis hebt over mobieltjes en je wilt er één kopen, dan ga je hulp zoeken bij mensen die hier wel ervaring mee hebben en inhoudelijke kennis in pacht hebben.

Nu is het kopen van een telefoon natuurlijk wel andere koek dan het maken van een studiekeuze. Maar deze strategie kan je ook hier inzetten. Je wilt toch ook niet pas tijdens de studie erachter komen dat het toch niet de studie voor jou is?!

Een (studie)keuze maken

Nu is het november en heb je nog een heel schooljaar voor je om een opleiding uit te zoeken. De open dagen komen eraan. Dáár zijn de studenten die de opleiding al volgen, dáár zijn de docenten die erover lesgeven en dáár kan jij vragen stellen om erachter te komen of de opleiding voldoet aan jouw wensen. En hoe concreter deze vragen zijn, hoe concreter het antwoord is. Keuzesprong kan je ook helpen bij om bij de open dagen de juiste vragen te stellen. Kijk hier om te zien wat onze begeleiding precies inhoudt.