Studiekeuze en baangarantie

studies baangarantie Welke studies geven een baangarantie?

Steeds meer jongeren (en hun ouders) geven in hun gesprekken met mij aan dat ze hun kansen op de arbeidsmarkt erg belangrijk vinden bij het kiezen van een studie. Ze willen graag snel en gemakkelijk werk kunnen vinden als ze een bepaalde studie hebben afgerond. Door de crisis, druk van ouders en omgeving is dat vaak hun eerste criteria waar een opleiding aan moet voldoen. Maar dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres….

Studiekeuzes en Baankansen

Natuurlijk is het vinden van werk de reden dat je überhaupt een opleiding gaat volgen. Het is een grote investering om ergens vier jaar voor te studeren. Dan is het vervelend om er geen werk in te kunnen vinden. Dat is zonde. Dat ben ik helemaal met je eens.

De veranderingen op de arbeidsmarkt zijn ook niet voor de poes. Bijna niemand weet nog of hij veilig zit op zijn werk en wat er gaat gebeuren. Nu sta jij voor de keuze van een studie. Als je dan een studie kiest die goede kansen biedt op werk, word je die ellende bespaard.
Men denkt dat jij dat nog kan voorkomen  met je studiekeuze! Als ik jongeren hierover hoor praten, gaat dat vaak op een rationele, feitelijke manier. Er is gezocht naar sectoren, bedrijven, studies die weinig last hebben van de crisis. Of ze vragen aan mij welke studies nu de beste baangarantie bieden.

Een studie kiezen tijdens de Crisis

Vanwege de crisis gaan mensen zich soms irrationeel gedragen. Ze houden vast aan aspecten in hun leven waar ze ontevreden over zijn. Mensen wachten op betere tijden voordat ze actie ondernemen. Ze denken dat dit nu nog niet kan, want ze weten niet wat de gevolgen zijn van verandering. Maar wat voor effect heeft dat, denk je?

Het staat vast dat het niet meer gaat worden zoals ‘vroeger’. Deskundigen zeggen dat dit de nieuwe realiteit is en de minister president roept de bevolking op om juist geld uit te geven. Helaas wordt daar weinig gehoor aan gegeven. Mensen zetten veel ‘on hold’  en blijven zitten waar ze zitten. Maar als nu duidelijk is dat dit de nieuwe realiteit is, dan moet er toch juist iets gebeuren?

Studiekeuzes en Kansen creëren

Slimme mensen laten zich door de crisis niet klein maken. Zij onderzoeken hoe ze wel kansen kunnen creëren. En dat doe je niet door een opleiding te kiezen waarvan nu beloofd wordt dat er na je afstuderen een baan voor je klaar staat. Dat doe je door te onderzoeken waar jij nou echt enthousiast van wordt: Waar je de tijd bij vergeet, wat je zonder aarzelen en uitstellen op je neemt. Op die manier kan je datgene gaan ontwikkelen van jezelf waar jij goed in kan zijn en plezier in hebt. Dan heb je een grotere toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt dan werken in een baan waar je jezelf naartoe moet slepen om alleen maar zekerheid te hebben!