Vind je een betere baan met WO of HBO?

Is het echt wel zo verstandig om een WO-opleiding te kiezen. Of ben jij niet veel  beter af op het HBO?

Hoeveel jongeren stellen zich die vraag eigenlijk? En hoeveel daarvan weten er een goed antwoord op te geven?

Niet heel veel eigenlijk. Dit terwijl het best wel een goede vraag is. Het WO is namelijk niet voor iedereen de beste oplossing.

WO wordt onterecht als beter gezien

Veel jongeren gaan er automatisch vanuit dat het WO altijd veel beter is. Met een WO-opleiding op zak ben jij straks veel aantrekkelijker en verdien jij veel beter, zo wordt tenminste gedacht. Daarnaast maak jij sneller carrière en ben je dus gelukkiger. Kortom: Het WO is automatisch een betere route.

De praktijk is echter anders. Het HBO is namelijk niet altijd veel slechter. Voor de ene functie die jij op het oog hebt wordt misschien juist iemand gezocht die al ervaring heeft in het werkgebied. Met een goed passende HBO opleiding (en een aantal stages) heb jij in zo’n geval veel betere papieren op zak dan met een algemene WO-opleiding die nauwelijks aansluit.

Het is daarom altijd een goed idee om je eerst af te vragen op wat voor functies jij straks wilt solliciteren en bij wat voor bedrijf jij wilt werken. Welke opleidingen en eisen worden daar gevraagd? Dat verschilt soms per functie en bedrijf. Pas als je dat weet kan je een betere inschatting maken of HBO of WO wat voor jou is.

Maak jij met WO sneller carrière?

Voor veel jongeren klinkt dit echter niet overtuigend. Ze willen graag het management in en snel hogerop. Zo gaf 1 student op onze website aan dat:

Een voordeel van de universiteit is dat je eerder opvalt om door te groeien binnen het bedrijf. Dit is voor mij een belangrijk punt omdat ik management erg interessant vind.

Een andere student vroeg zich af:

Het is toch zo dat je met een universitaire opleiding toch meer mogelijkheden hebt en veel meer carrière kan maken?

Wat vaak vergeten wordt is dat werkgevers ook kijken naar de logica van jouw schoolcarrière. Als je een bewust doel voor ogen had en precies die opleiding en stages koos die daarbij paste, ben jij veel aantrekkelijker. Daarnaast heb jij een streepje voor op al die andere afgestudeerde sollicitanten die maar alle mogelijkheden openhielden en zich niet kunnen onderscheiden.  Grote kans dat je dat streepje ook nodig hebt,  want voor de echt leuke banen is de interesse vaak groot.

Daarnaast: Als jij binnen een bedrijf werkt waar jij je 100% thuisvoelt, groei je veel sneller door dan iemand die totaal niet gemotiveert is, maar wel een universitaire vooropleiding heeft. Motivatie, Karakter, Discipline en vindingrijkheid zijn factoren die bij het doorgroeien naar een managementfunctie binnen bedrijven net zo belangrijk zijn als een vooropleiding.

Wat wil jij met jouw opleiding bereiken?

Toch vinden jongeren het vaak lastig om naar hun eigen behoeftes en (lange termijn) doelen te kijken. Vooral bij de keuze voor een vervolgopleiding. Vaak wordt er door jongeren heel erg korte termijn gedacht. Bij een vraag zoals: “Wat wil ik met deze opleiding eigenlijk bereiken?“ wordt onvoldoende stilgestaan. Het lijkt tegenwoordig vergeten te worden dat een opleiding een middel tot een doel is, namelijk een passende, interessante en uitdagende loopbaan.

Dat zien wij ook vaak aan de reacties van bezoekers op onze website. Zo gaf 1 van onze bezoekers op onze website aan dat:

Het HBO viel mij qua niveau erg mee en daarom ben ik gaan twijfelen om misschien naar de universiteit te gaan

Of

Hallo Judith, ik doe nu het eerste jaar elektrotechniek hbo, en twijfel voor het komend jaar om wo in Delft te doen of om verder te gaan in Rotterdam op hbo. Wat is beter om een baan te krijgen?

Bovenstaande reactie is vaak exemplarisch hoe wordt gedacht.

Het aanbod van keuzes kan geen antwoord geven op de vraag wat jij wilt bereiken in jouw carrière. Dat moet echt 100% uit jezelf komen.

Vraag jezelf daarom altijd goed af: Weet ik al naar wat voor soort werk ik wil toegroeien in een loopbaan? Waar ik later mee bezig wilt zijn, welke kennis ik wil bezitten, voor welk probleem ik de oplossing zijn?

Schrijf dit op. Wat wil jij terugzien in een studie? Welke onderwerpen staan centraal en op welke manier? Heb je voorkeuren, dingen die je juist wel wilt en juist niet? Waar ben je goed in en wil je inzetten voor je loopbaan? Wat vind je verder belangrijk in een studie? Probeer dit zo concreet mogelijk te maken voor jezelf. Vanuit deze punten kan je dan de studies bekijken om te oordelen of ze wel of niet bij jou en je wensen passen.

Dit kan je ook verder concreet maken. Stel dat je een economische studie interessant vindt. Ben je dan meer geïnteresseerd in uitvoerend werk   (dagelijkse financiële administratieve werkzaamheden, werken met financiële softwaresystemen) of juist meer met onderzoek doen en nieuwe economische modellen bedenken en oplossingen zoeken voor moeilijke financiële problemen?

Als je dat eenmaal weet, is het is het veel makkelijk om te bepalen of het HBO of het WO beter bij jou past.

Dit is ook een hoofdlijnen waar onze studiekeuzebegeleiding op is gebaseerd: We kijken eerst naar jou in plaats van het aanbod van opleidingen.

Dat vormt namelijk een perfect startpunt om te kijken welke opleiding het best bij jou past.