Wat te doen in een tussenjaar?

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd! Je hebt je havo of vwo diploma binnen, geweldig! Die is in the pocket. Maar je studiekeuze, daar ben je nog niet helemaal zeker over. Je was misschien wel erg druk met school en de studiekeuze is erbij ingeschoten. Of  je hebt je wel ingeschreven voor 1 of meerdere opleidingen, maar je hebt nog niet definitief gekozen.

Het nemen van een tussenjaar wordt steeds populairder. Je kent vast wel iemand die hiervoor gekozen heeft. Ook voor een aantal jongeren die wij bij KeuzeSprong hebben begeleidt, heeft een tussenjaar meer ruimte gegeven om een zorgvuldige studiekeuze te maken. In dat jaar kan je rustig en grondig aan de slag met, voor jouw gevoel, een grote keuze. Er zijn vele redenen om een tussenjaar in te lassen.

Wat zijn redenen voor een tussenjaar?

  • Je twijfelt nu nog erg sterk over je studiekeuze;
  • Je bent helemaal op van de stress die je de laatste maanden/jaren gehad hebt;
  • Je wilt graag een lange reis maken voordat je gaat studeren;
  • Je wilt eerst werkervaring opdoen in de richting van je studie;
  • Je wilt even vol gaan voor je hobby /grote interesse.

Tips voor een tussenjaar

Heb je besloten dat je een tussenjaar wilt en je ouders zijn ook ‘on board’? Dan geven we je hier een aantal ideeën en tips om dit jaar in te richten. Want alleen maar netflixen gaat je echt vervelen na een aantal dagen 😉

Maak een plan

Een jaar lijkt heel lang. Dat nodigt uit om vooral tijd te geven aan Netflixen en bij vrienden zijn. Uiteraard ook erg leuk om te doen. Alleen is het dan al snel december en ben je nog net zo ver als je in de maand juli was. Een globaal plan helpt je om overzicht te behouden en realistisch te zijn in wat je wilt bereiken. Bepaal bijvoorbeeld per maand of kwartaal wat je wilt doen en wat je eruit wilt halen. Wat je gaat doen is helemaal aan jou.

Laad je batterij op

De afgelopen tijd heb je vooral veel tijd besteedt aan school en in de boeken, om mooie cijfers te halen. Je merkt dat je echt moe bent en weinig energie hebt om dingen te ondernemen. Dit betekent dat je tijd nodig hebt om op te laden. En ook om te leren omgaan met stress, druk en in te zien dat je de lat wel erg hoog legt voor jezelf. Dit is iets wat we vooral terugzien bij jongeren die perfectionistisch zijn en graag alles in 1 keer goed willen doen. Juist een tussenjaar is een mooi moment om hier verder onderzoek naar te doen en te leren omgaan met je zekerheid. Dit kan middels een psycholoog. Maar wat zeker ook nuttig is, is dat je deze tijd dingen gaat doen die vooral leuk zijn. Dingen doen die je plezier opleveren, alleen voor het plezier.

Ga dingen doen die je veel plezier en energie geven

Je wilt even vol gaan voor je hobby of voor een grote interesse en daar een cursus in volgen. Denk aan een sport op hoger niveau, skie-les geven of een politieke partij. Misschien wil je wel een fotocursus oppakken, een taal leren of mantelzorg verlenen.

Leer jezelf beter kennen

Een studiekeuze maken kan alleen echt goed als je zelf ook weet welke kwaliteiten je kwijt wilt in de studie, welke interesses, hoe je leert en waar je de studie voor wilt doen. Houdt in dit tussenjaar bij wat je moeiteloos afgaat, waar je complimenten over krijgt en onderwerpen die je het meest interesseren. Praat erover met anderen en kijk wat er opvalt.

Studie- en beroepenproeverij

Bij een studiekeuze maken hoort zeker ook het ervaren. Als je met iemand praat die de studie volgt of het beroep uitoefent en een paar dagen kan meelopen, weet je veel meer. Dan merk je of het je ook zo boeiend lijkt als zij dat vinden. Je proeft de sfeer en kan onderzoeken of jouw beeld overeenkomt met de praktijk. Dus vraag aan mensen in je omgeving die interessant werk doen of je een dag/week met hun mee kan lopen.

Ga werken (in het buitenland)

Voordat je start met een 3 of 4 jarige opleiding, wil je eerst uitzoeken of het in de praktijk ook echt zo boeiend is als het lijkt. Dit kan je doen door te gaan proeven, maar nog beter is als je er zelf ook echt ervaring in opdoet. Ga in de richting van je interesse en kwaliteiten werk zoeken, zodat je kan kijken of het je ook echt ligt. Dit kan in Nederland, maar zeker ook in het buitenland. Dit kan je ook doen via vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.

Ga reizen in het buitenland

Je weet dat je straks nog wel een aantal jaar de schoolbanken in gaat. Tijdens een studie of na een studie ga je vaak niet zo snel een grote reis maken. Nu is dus wel echt het moment om dit te doen. Reizen naar landen waar je erg geïnteresseerd bent in de taal, cultuur of natuur. Dit kan je alleen of samen doen, maar ook via reisorganisaties waar je met een groep daar de taal leert en op excursie gaat bijvoorbeeld.

Maak een studiekeuze die bij je past

Het is niet aan te raden om zomaar een studie te beginnen met sterke twijfels. Dan sta je al 2-0 achter en is de kans groot dat je al snel weer stopt met de opleiding. Je wilt dus meer tijd om wel goed je studiekeuze uit te zoeken.

Dat je er een jaar de tijd voor neemt betekent niet dat je het allemaal zelf hoeft te doen. Professionele studiekeuzebegeleiding kan nog steeds ondersteunend zijn. Het voordeel kan zijn dat je zelf al veel informatie hebt gevonden, waardoor alle informatie die je hebt geleerd over jezelf, super waardevol zijn voor jezelf. In een traject kun je daardoor sneller tot de kern komen, mits je ook gedurende het tussenjaar de tijd hebt genomen om notities te maken en te reflecteren op wat je hebt ervaren.

Oproep

Wat zijn jouw redenen om een tussenjaar te nemen? Of juist redenen om het niet te doen? Misschien ben je bang dat een jaar geen school ervoor zorgt dat het studeren extra moeilijk wordt. Of dat je ouders denken dat je dan niet meer wilt studeren.
En als je een tussenjaar gaat doen, hoe wil je het besteden?
Het is leuk om dit met elkaar te delen, zodat er nog meer ideeën en tips gegeven kunnen worden aan elkaar.