Ploeter jij ook vaak maar door?

Afgelopen week heb ik gewandeld in Duitsland. Daar heb je veel hoogteverschillen en soms baalde ik van dat steile wandelen. Al wandelend mopperde ik over hoe lang het nog duurde en dat ik buiten adem was en daar van baalde.

Toen bedacht ik me opeens: maar dat betekent ook dat al aardig wat gestegen ben en al veel van de klim achter de rug is. Daarbij keerde ik mij om om daarnaar te kijken. En dat voelde goed zeg. Om recht voor je ogen de opbrengst te zien van wat ik al wel gelopen heb.

Hierdoor merkte ik ook dat ik alsmaar bezig was met het stukje pad recht voor me en weinig om me heen gekeken had. Dit gaf rust en motivatie om weer verder te kunnen. Op een manier waarbij ik duidelijk had wat ik al bereikt had en ook wat er nog gedaan ‘moet’ worden.

Dit voorbeeld herken je vast ook in je eigen leven, ook al ben je misschien niet van het wandelen in de bergen in Duitsland. Vaak bezig met wat er nog niet is of wat nog niet kloppend of goed is. Wat allemaal nog gebeuren moet. Stilstaan bij wat er al wel is, wat je al gedaan hebt geeft een completer beeld. Door ook daar naar te kijken, geeft het je nieuwe motivatie om door te zetten. Als dat me al gelukt is, lukt wat er komen gaat vast ook.

Werk toe naar waar je heen wil, maar kijk ook eens achterom om trots te kunnen zijn op de weg die je al afgelegd hebt.