Wat doe je als je bent uitgeloot voor een studie?

column uitgelote studenten Uitgeloot. Wat nu?

Als je je voor 15 mei hebt ingeschreven voor een lotingstudie, dan heb je vorige maand gehoord of je wel of niet mag starten met je gekozen studie. Voor degenen die zijn ingeloot: Gefeliciteerd! Diegenen die zijn uitgeloot, zitten nu waarschijnlijk te dubben over hun studiekeuze. Of had je al een Plan B?

Plan B voor uitgelote studenten

Ik kan me voorstellen dat het een grote teleurstelling is als je bent uitgeloot voor je gekozen studie. Natuurlijk kan je volgend collegejaar nog een keer meedoen met de (decentrale) loting, maar wat ga je in de tussentijd doen? Sommigen nemen een tussenjaar, maar de meesten willen in september starten met een opleiding. Deze studiekeuze is best lastig, daarom geef ik je in deze column dan ook een paar tips om dat te kunnen bereiken.

Tips voor Plan B studie

Je had je natuurlijk niet voor niets ingeschreven voor deze lotingstudie. Het is een studie die je leuk lijkt en je interesseert. Dan kan ik me voorstellen dat je dan gaat uitzoeken welke studies op deze lotingstudie lijken. Pas hierbij op! Het zijn niet voor niets andere studies, ook al hebben ze veel raakvlakken met elkaar.

De verschillen tussen de opleidingen die op elkaar lijken kunnen soms heel dicht bij elkaar liggen. Bijvoorbeeld tussen de studies Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (vandaar ook vaak dat deze studies het eerste jaar vaak gecombineerd worden aangeboden). Andere studies lijken qua naam erg veel op elkaar, qua inhoud zeker niet. Denk hierbij maar aan de opleidingen Bedrijfseconomie of Bedrijfskunde.

Dus mocht je een studie willen volgen die lijkt op de lotingstudie, zoek dan goed uit wat de verschillen tussen de studies zijn. Dit kan je op internet opzoeken, maar het is juist handiger om dit na te vragen bij de coördinator van de lotingstudie, maar ook van de studie(s) die je interessant lijkt(en). Vaak zit er een addertje onder het gras. Je bent misschien wel in beide studies bezig met dezelfde doelgroep, maar leer je ze te helpen met een heel ander probleem.

Wat ga jij in september doen?

Je hebt nog heel even om je studiekeuze te maken. Maar twijfel je nog veel of weet je het echt nog niet? Misschien is het dan verstandig om niet zomaar een studie te kiezen, omdat het moet. Maar juist om dat jaar te nemen om echt uit te zoeken welke studie bij je past. Voorbeelden hiervan zijn om via stages of (bij)banen uit te zoeken welke functies, organisaties, sectoren etc. je aanspreken. Zo kan je niet alleen op basis van tekst aangeven of iets je leuk lijkt, maar heb je er zelf al van geproefd!