Welke weg sla jij in met jouw studiekeuze?

hoofd zijstraten studiekeuze Welke weg sla jij in met jouw studiekeuze?

Het is de maand mei. Veel van je leeftijdsgenoten hebben al een studiekeuze gemaakt. Maar ook veel nog niet. Jij wel? Misschien zit je nu in je examens en staat je hoofd ergens anders naar, maar de mogelijkheden om je te oriƫnteren op opleidingen worden wel steeds minder. Met deze column probeer ik de druk die je misschien voelt om een keuze te maken te verminderen en je handvatten te geven om de keuze te kunnen maken.

Hoofdweg kiezen bij de studiekeuze

Een studie kiezen kan als iets groots aanvoelen. Dat is natuurlijk zo, want het bepaalt de richting van jouw loopbaan. Maar is het de bedoeling dat je nu al precies moet weten wat voor soort beroep je gaat uitoefenen? Nee!

Bij het kiezen van een studie gaat het erom dat de vakken die gegeven worden jou interesseren. Zijn het onderwerpen waar jij meer vanaf wilt weten en ook mee bezig wilt zijn? Schrijf niet gelijk een studie af op basis van wat anderen erover zeggen, maar verdiep je er zelf in. Als je merkt dat de teksten op internet, de verhalen die je hoort van docenten en studenten en die boeken die er van de studie zijn jou boeien, dan zit je op de goede weg: Op de hoofdweg van jouw loopbaan. Want daar kies je nu voor. Een weg waar je interessante vakken krijgt, aan de slag gaat met anderen die dezelfde interesses hebben als jij. Zo word je ook gemotiveerd om goede cijfers te halen.

Zijstraten bij de studiekeuze

Tijdens deze hoofdweg kan je onderzoeken welke vakken er allemaal bij deze studie horen, wat de specialisaties zijn, wat er van je verwacht wordt en ontdek je wat je wel en niet ligt. Daar kan je vaak de eerste twee jaar van de studie voor gebruiken. Gun het jezelf om deze tijd te pakken en open te staan voor alles wat de studie jou te bieden heeft. Op die manier kan je proeven van de verschillende mogelijkheden van de studie en welke zijstraten jou het meest aanspreken.
Door in het derde en vierde jaar deze zijstraten in te slaan kan je ervaren of deze ook echt bij jou passen. Dan ontdek je steeds meer wat voor soort beroep(en) jou aanspreekt.

Dus geef jezelf de tijd om de studie te gebruiken als ontdekkingstocht. Daar is je studententijd voor. Wijs iets niet af voordat je het geprobeerd hebt. Misschien wordt je wel verrast door wat er allemaal nog meer mogelijk is voor jou.