De beste tips voor het bezoeken van Open Dagen

21 februari 2017

Voor de meeste jongeren zijn Open Dagen verschrikkelijk.

Het slenteren langs de eindeloze stands, de rugzak vol met marketingfolders, het gevoel dat je niet weet waar je precies moet beginnen. Soms lijkt het bezoeken van de huishoudbeurs nuttiger dan de Open Dagen.

Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Open Dagen kunnen juist heel erg helpen bij jouw zoektocht naar een nieuwe studie.

Maar dan moet je het wel goed aanpakken!

Zo makkelijk is dit echter niet. Bij veel jongeren heeft een Open Dag meer weg van een Verloren Dag. Hierdoor missen ze de kansen die voor hen klaarliggen.

Samen met Studiekeuzecoach Judith Gerdessen (eigenaar KeuzeSprong) hebben we daarom de beste tips op een rij gezet die jou echt kunnen helpen bij Open dagen. Veel van deze tips geeft zij ook aan jongeren die haar studiekeuzebegeleiding volgen en in een traject ook een Open Dag bezoeken.

Tip 1: Ga niet met deze verwachtingen naar Open Dagen

Veel jongeren gaan met de verkeerde verwachtingen naar open dagen. Ze hopen met de informatie van een open dag de knoop te kunnen doorhakken.

In werkelijkheid is de belangrijkste functie van een Open Dag nu juist niet het maken van de studiekeuze.

Open Dagen zijn vooral bedoeld om vragen te stellen en de sfeer te proeven. Open Dagen geven je de ruimte om in een ongedwongen setting scholen beter te leren kennen. Open Dagen zijn bedoeld om jezelf de vraag te stellen: ” Voel ik me bij deze school/universiteit op mij gemak?”. ” Lopen hier mensen rond waar ik het goed mee kan vinden?”.

Dit soort overdenkingen zijn belangrijk.

Als de sfeer die een Hogeschool/Universiteit uitstraalt jou namelijk niet aanstaat, is dit vaak een goede indicatie dat deze Hogeschool/Universiteit niet goed bij je past.

Door jouw verwachtingen goed af te stemmen op een Open Dag ga je met een beter gevoel hier ook naartoe en haal jij er uiteindelijk ook meer uit.

Tip 2: Stel vooral dit soort vragen op Open Dagen

It goes without saying dat je de vragen die je wilt stellen ook goed voorbereid. De belangrijkste tip van Judith Gerdessen (studiekeuzecoach) is hierbij echter wel: Stel vooral feitelijke vragen, vraag geen meningen.

Laat ik dit nogmaals zeggen:

Stel vooral feitelijke vragen, vraag geen meningen.

Dit is de allergrootste valkuil die veel jongeren maken als ze de Open Dagen bezoeken. Door namelijk naar de mening van anderen te vragen laat jij jouw beslissing leiden door de mening van een ander! Dit soort dingen gebeuren eigenlijk zonder dat jij er zelf erg in hebt.

Slechte vragen die je kan stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Heerst er een goede sfeer op de Universiteit/Hogeschool?
  • Is het een leuke studie? Zijn de vakken interessant?
  • Wat vinden andere studenten van de studie?

Door dit soort vragen te stellen kom je er eigenlijk alleen achter wat diegene waarmee je praat vindt van de studie. 99% van de gevallen zijn dit vaak mensen die er belang bij hebben een positief verhaal af te steken.

Geen enkele universiteit zet op een Open Dag namelijk mensen neer die helemaal klaar zijn met de studie of universiteit. Dit is dan ook goed om in jouw achterhoofd te houden.

Beter is het dus om vragen te stellen die heel feitelijk beantwoord kunnen worden. Voorbeelden van dit soort vragen zijn als volgt:

​Goede vragen bij de Open Dagen

  • Hoeveel % van de studie is X?
  • Hoe groot deel van de studie is Y?
  • Op welke manier zit X in de studie?
  • Hoe zwaar weegt Y mee?

Door dit soort vragen krijg je eigenlijk een veel beter beeld bij een studie, zonder dat dit beïnvloed wordt door de mening van een ander.

Door later alle informatie op een rij te zetten kan jij zo op basis van betere informatie je mening bepalen over een studie.

Goede vragen die je tijdens Open Dagen kan stellen vind je hier.

Wees daarbij ook niet bang als je niet alles hebt kunnen vragen op een Open Dag. Dikwijls is er de mogelijkheid om na een Open Dag ook contact op te nemen met de universiteit/Hogeschool waar je alsnog je vragen aan kan stellen (bellen of mailen werkt!). Desnoods dat je dan ook meteen een Meeloopdag kan regelen bij de Universiteit die je op het oog hebt.

Zo kan je nog een betere studiekeuze maken!

Tip 3: Zo haal jij het maximale uit Open Dagen

Veel jongeren gaan naar een Open Dag met klasgenootjes. Dit ook omdat het bezoeken van een Open Dag vaak een verplicht nummer is op jouw school. Probleem is dat het bezoeken van een Open Dag met klasgenoten vaak geen goede strategie is.

Jouw klasgenootjes zijn namelijk ook op zoek naar een studie. Hierdoor ligt op een Open Dag de focus nooit helemaal op jou. Hiernaast zijn jouw vrienden misschien geïnteresseerd in totaal andere scholen en bachelors. Hierdoor moet de aandacht over alle stands worden verdeeld. Daarnaast is de kans groot dat jij je (onbewust) laat beïnvloeden door de mening van jouw klasgenootjes over de studie die jij interessant vindt.

Een beter idee is om naar de Open Dag te gaan met jouw ouders. Dit klinkt misschien heel oubollig en absoluut niet cool, maar dit heeft ook veel voordelen.

Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld dat jouw ouders mee kunnen helpen door ook vragen te stellen waar jij zo 1,2,3 niet op was gekomen.  Hiernaast kunnen ouders goed met je meedenken en zien zij misschien dingen die jou niet zo waren opgevallen.

Ook heel belangrijk: Neem iemand mee die de antwoorden opschrijft (tip: strik hiervoor 1 van je ouders hiervoor) (tip 2: liefst wel 1 waarvan je het handschrift ook kan lezen….). Laat ze daarbij vooral de antwoorden opschrijven van de belangrijkste vragen die je hebt gesteld.

Het opschrijven van antwoorden klinkt misschien niet zo heel boeiend. Echter zul je zien dat er zoveel informatie op je afkomt dat je aan het einde van de Open Dag niet meer precies weet wat er bij die-en-die stand precies was gezegd. Op dat soort momenten ben je dan blij dat je het wel door iemand hebt laten opschrijven.

Jouw ervaringen en vragen over Open Dagen

Wat zijn jouw ervaringen met Open Dagen? Met welke vragen zit jij? Mogelijk dat jij nog twijfels hebt na het bezoeken van de Open Dagen!

Als dat het geval is, schroom niet en laat op deze pagina een berichtje achter! Studiekeuzecoach Judith staat klaar om jouw vragen te beantwoorden.