Studeren in Engeland

Is studeren in Engeland nou echt zo duur?

Studeren in Engeland kost zeker meer geld dan in Nederland. Het maximale collegegeld dat ze aan je kunnen vragen is ongeveer € 10.000,- per jaar. Dit verschilt wel per universiteit.

Het kost altijd nog wel minder dan studeren in Amerika.

Het is wel mogelijk dat door de Brexit de collegegelden hoger gaan worden in de toekomst, maar dat is nu nog niet het geval.

In de meeste gevallen kan je het Nederlandse leenstelsel meenemen naar Engeland. Hier lees je er meer specifieke informatie over.

Er zijn ook beurzen waar je aanspraak op kan doen. Hier kan je een aantal beurzen vinden.

Je gaat er vast ook wonen, tijdens je studie.
Vele universiteiten hebben kamers gereserveerd voor internationale studenten, maar ze kunnen je ook helpen met het vinden van zelfstandige huisvesting. Het leven in Engeland is duurder dan in Nederland. De lonen zijn daar hoger, maar ook de kosten om te leven. Daarom kan je ook denken aan huisgenoten of leven bij een gastgezin. Je kan denken aan maandelijkse kosten tussen de € 900,- en € 1150,- naast collegegeld om rond te komen. Denk ook hierbij aan dat wonen in Londen andere kosten met zich meebrengt dan wonen in een dorpje op het platteland.

 

Waarom zou je dan in Engeland willen studeren als het zo duur is?

Het niveau van onderwijs ligt over het algemeen hoger in Engeland dan in Nederland. In de lijst van beste universiteiten domineert Engeland. Omdat dit algemeen bekend is, staat een studie in Engeland goed op je CV en geeft het aan dat je de Engelse taal goed beheerst. Dit ligt uiteraard wel aan waar je gestudeerd hebt. Oxford of Cambridge openen vele deuren voor je, maar als de school niet bekend is, zal het niet hetzelfde effect hebben. Natuurlijk ga je er voor jezelf wel veel uithalen, want je leert veel internationale mensen kennen. Het blijft altijd een unieke ervaring.

In Engeland gaan ze een stapje verder dan in Nederland (en ligt nog verder af van de cultuur van België). Het onderwijssysteem in Engeland wordt getypeerd door het aanmoedigen van het stellen van vragen, debatteren en eigen ideeën opperen. Ze lopen vaak voor op methoden en technieken om hun onderwijs te verbeteren. Daarbij heb je veel keuzevrijheid.

 

Is de toelating in Engeland niet streng?

Ook dit klopt, bij de hoog aangeschreven universiteiten.

Je snapt vast wel dat de meest bekende universiteiten in Engeland strengere toelatingseisen hebben dan minder bekende. Denk aan Cambridge en Oxford. Cambridge vraagt om je VWO diploma met een afgerond gemiddeld cijfer van minimaal een 8. Ook vragen ze voor 1 of 2 studie relevante vakken minimaal een 9. Oxford is nog strenger en vraagt minimaal een 8 gemiddeld bij elke vak op het VWO.

Daarnaast stellen ze taaleisen aan je vaardigheid in het Engels. Hier leer je er meer speicifieke informatie over.

Het is niet ongewoon dat ze nog extra aanvullende eisen hebben aan internationale studenten. Dit verschilt per school en studie.

 

Is je motivatie niet verminderd en wil je weten hoe je je kan aanmelden voor een studie in Engeland?

Dat kan je doen bij Universities and Colleges Admissions Service (UCAS). Voor een kleine vergoeding regelen zij je aanmelding. Je kan je tot 5 verschillende ‘courses’ aanmelden. Net als in Nederland kennen ze het inzetten van een selectieprocedure, waarvoor je een ‘personal statement’ schrijft en referenties opvraagt.

Weet wel dat je in the UK eerder moet aanmelden voor een opleiding dan in Nederland:

 • Oktober: Voor opleidingen bij de welbekende universiteiten Oxford en Cambridge
 • Oktober: Voor opleidingen in geneeskunde, diergeneeskunde of tandheelkunde
 • 15 januari: de ‘on time’ deadline voor de meeste ‘undergraduate courses’
 • Maart: Voor de creatieve studies
 • 30 juni: de einddeadline voor de meeste ‘undergraduate courses’.

Het motto is: hoe eerder, hoe beter!

 

Achtergrond informatie

Goed, als je wilt studeren in Engeland, is het mijn mening dat je dan ook wat meer leert over hoe het onderwijs is geregeld daar. Daarom krijg je van mij een portie achtergrond informatie.

 

MBO, HBO en WO

In Engeland kennen ze, net als in Nederland, het systeem van MBO, HBO en WO. Het MBO noemen ze het ‘further education’. MBO niveau 3 noemen ze BTEC Level 3 Diploma en MBO niveau 4 ‘BTEC Level 3 Extended Diploma’.

Wat wel verschilt, is dat ze in Engeland geen aparte hogescholen of universiteiten hebben. Een onderwijsinstelling kan beide bieden.

 

Undergrate degree

Een undergrate degree is vergelijkbaar met een bachelorgraad. Je doet er vaak 3 jaar over (soms 4 als er een stage in zit). De opleidingen richting geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde en architectuur duren 5 tot 6 jaar.

Wanneer je niet het hele programma kan/wilt afmaken, krijg je een certificaat of diploma voor de wel behaalde credits.

 

Honours programma

In Nederland betekent een honours programma dat je iets extra’s hebt gedaan of met lof bent afgestudeerd. In Engeland zit het net wat anders.

Een honours programma is een bacheloropleiding die een zwaardere studiebelasting en meer examens heeft dan de ’ordinary programma’s’, maar wel even lang duren. Alleen honours programma’s bieden toegang tot een master opleiding. Met een ‘ordinary bachelor degree’ kan je niet verder studeren.

Maar natuurlijk hebben de Engelse wel namen voor studenten die beter presteren dan anderen. Wij geven dit vooral aan door op een diploma bijvoorbeeld ‘cum laude afgestudeerd’ te zetten. Zij werken met een class, gebaseerd op het behaalde gemiddelde:

 • First class: 70% of hoger,
 • Upper second class: 60-70%,
 • Lower second class: 50-60%,
 • Third class: 40-50%.

Binnen het Honours programma wordt er onderscheid gemaakt tussen de prestaties van de studenten.

 

Postgraduate degree

Een postgraduate opleiding kan je vergelijken met een masteropleiding.

Er zijn twee soorten masteropleidingen:

 • De ‘gewone’ master
  Deze duurt meestal 1 (kalender)jaar. Er zijn ‘Masters by instruction’ die gebaseerd zijn op het volgen van onderwijs. Er zijn ook ‘Masters bij research’ die gebaseerd zijn op onderzoek en het schrijven van een scriptie daarover. Deze verdeling kennen we ook in Nederland.
 • Master of Philosophy
  Deze duurt 2 jaar en er wordt vooral onderzoek verricht en weinig tot geen onderwijs gevolgd. Het is een hoger niveau dan de zojuist genoemde mastergraad. Je zou denken dat je hiermee een studie volgt in de richting van filosofie, maar dat is niet waar. Het is een master gebaseerd op het verrichten van onderzoek en heeft een hoger niveau dan de normale onderzoeksmasters.

 

Integrated masters

Er is trouwens een uitzondering: In Engeland hebben ze technisch gespecialiseerde masters van 4 jaar die direct gestart kunnen worden na het afronden van de middelbare school. Je slaat hiermee de bachelor over. Deze masters heten integrated masters.

 

Promotietraject

Na een mastergraad kunnen studenten toegang krijgen tot een promotietraject van 2 a 3 jaar. Dit kennen we ook in Nederland.

 

Hoger beroepsonderwijs in Engeland

Zoals gezegd, zijn er ook hbo opleidingen in Engeland.

Studenten kunnen kiezen uit:

 • Degree opleidingen
 • Non-degree opleidingen. Hiermee behalen ze een erkend getuigschrift van specifieke beroepsinstanties, een voorbeeld is Edexcel. Soms bieden universiteiten deze kwalificaties aan, maar vaak wordt het verzorgd door particuliere onderwijsinstellingen.

Deze opleidingen zijn praktisch van aard, net als in Nederland.

Uitgebreide informatie over de hbo opleidingen in Engeland vind je hier nog meer.

 

Meer vragen? Laat het weten

Mogelijk dat jij nog met meer vragen zit na het lezen van deze column over het studeren in Engeland. Laat het hieronder dan weten en wij beantwoorden graag al jouw vragen!